menu

Sovereign

Sovereign
Cruisemaatschappij Pullmantur
Bouwjaar 1988
Brutoton 73.192
Lengte en breedte 268,33 meter lang, 32,21 meter breed
Passagiers 2.733
Bemanning 820
Plaats recensieBekijk recensies (12)

Algemene waardering

Bekijk beoordelingen
78.9
Totale gemiddelde

78.9/100

Service ( 84.9 )
Eten ( 88.4 )
Hutten ( 70.3 )
Entertainment ( 69.9 )
Prijs/kwaliteit ( 81.1 )

Beschrijving

Sovereign is een uitgebreid all-inclusive cruiseschip met veel binnen- en buitenhutten. Balkonhutten zijn gelegen op dek 10. Het schip voer eerder voor Royal Caribbean Int. onder de naam Sovereign of the Seas. Per 2009 is het schip gaan varen voor Pullmantur.

Sovereign heeft twee grote hoofdrestaurants, een buffetrestaurant en het specialiteitenrestaurant Wu Fusion waar Aziatische gerechten geserveerd worden met Europese invloeden (toeslag).

Het schip heeft alle faciliteiten die je op een groot schip verwacht, van een spa, fitness tot zwembad en zelfs een klimwand. Er zijn tevens twee kinder speelruimtes (leeftijd 3-6 en 7-11).  ’s Avonds zijn er vele bars open, het theater of de disco.

Rederij Pullmantur is in juni 2020 failliet gegaan waardoor het schip gesloopt wordt.

Vraag een offerte aan bij:

 

Nieuwsberichten

Miriam

Foto's

Video's

Sovereign Sovereign Sovereign Sovereign Sovereign

Recensies (12)

Bep
Sovereign 69.4
69.4

Gezellig schip
Allinclusive geweldig

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2014

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 16 augustus, 2014 16:33
arie
Sovereign 71.0
71.0

mooi nostalgische schip, een oud cruise schip, maar perfect. Het eten aan boord is heerlijk. Ook is het erg gezellig, alhoewel het wel spaanstalig is. Ik vond de animatie wat tegen vallen, vergeleken wat ik met costa en met de oasis of the seas heeft meegemaakt. Maar al met al was het top.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • service was goed
 • ontbijt lunch en dinner was goed
 • en het gehelen allincl consept was goed
Negatieve punten
 • intertainment kon beter
Geplaatst op 25 juli, 2016 16:18
Joannes Boer
Sovereign 81.2
81.2

Fijn schip, zeer vriendelijke bediening. Ben tevreden!

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • gezellig beetje oud schip
 • uitstekende services
 • netjes en schoon
Negatieve punten
 • vrijwel alles in het Spaans
 • heel veel keiharde omroep,vaak onnodig
Geplaatst op 10 april, 2017 08:40
John van der Lely
Sovereign 37.2
37.2

Voor die prijs kan het dus niet!

Na eerdere cruises met Holland America Line en MSC zijn we deze keer in een aanbieding van de MS Sovereign getrapt. Zo voelt het echt.
Vliegreis, bustransfer en all-in pakket voor een beduidend lagere prijs dan we gewend waren. Even dachten we, 'dit kan niet', en dat bleek helaas te kloppen.

De MS Sovereign is een verouderd, vies schip met een letterlijk verwaarloosde staat van onderhoud. Liften die het niet goed doen, toiletdeuren die niet op slot kunnen, openbare urinoirs die gedurende de hele cruise tot de rand vol met z##k stonden, toilet op de kamer waarbij je met de borstel moest 'helpen' je behoefte te laten wegspoelen, lekke douchedorpel waardoor je altijd natte voeten had als je naar toilet ging etc etc.

Ons eerste bezoek aan het buffetrestaurant op de dag van aankomst was een enorme teleurstellng, plastic bordjes, plastic bekers en een heel karig buffet. Toen we de kamer zagen baalden we helemaal, een kleine hut waardoor je niet voor je plezier terug naar je kamer gaat.
Vrijwel elke keer dat we naar de kamer gingen moesten we de keycard opnieuw laten activeren, je stond vaak meerdere keren per dag voor l#l omdat dat ding het weer niet deed... en nee, we zijn niet gek en begrijpen dat je zo'n kaart niet bij je gsm en dergelijke moet houden.

Gelukkig was het eten in het restaurant vreselijk goed, altijd voldoende keus en aan keurig gedekte tafels. Het personeel doet vreselijk hun best.
Het buffet op de 11e kun je dus gelukkig mijden, je kunt in het restaurant op de 3e en 4e ontbijten en eventueel tussen de middag eten.

Bij het zwembad zijn vrijwel altijd voldoende bedjes, persoonlijk waren we niet zo gecharmeerd van de herrie/muziek bij het zwembad maar dat was persoonlijk, de 95% Spanjaarden vonden het super, er werd gedanst etc.

Het all-inclusive concept was echt erg prettig, toen we de 360gr bar gevonden hadden hebben we met een groep andere Nederlanders heel wat gezellige avonden gehad. Het animatieteam is heel goed en de shows zijn erg mooi. Helaas worden deze aangekondigd door een Spaans sprekende narcist die te lang aan het woord blijft en iedere niet Spaans sprekende gast het ongemakkelijke gevoel geeft dat ze in de maling genomen worden. Bij mij was de irritatiegrens ver gepasseerd en bij de mensen om me heen ook.

Resumé, als je een stad hebt bekeken, lekker gegeten hebt, een mooie show hebt gezien en gezellig hebt geborreld voel je je echt op vakantie.
Zodra je naar het toilet moet of terug komt op je kamer is dat gevoel weer direct weg! Een echte afrader dus....Voor iets meer geld maak je een zelfde cruise met een maatschappij die hun zaken wel op orde hebben!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Betrokkenheid personeel restaurants en hut
 • All in concept - drank
Negatieve punten
 • Totaal verwaarloosd, zoveel dingen zijn kapot, niet eens te benoemen
 • Hand sanitizer automaten leeg of kapot
 • Je moet goed zoeken naar een plek zonder herrie
Geplaatst op 7 augustus, 2017 21:16
jaap van Loenen
Sovereign 60.0
60.0

Onze ervaringen met een 8 daagse cruise geboekt voor 2 pers. via Stipt reizen met MS Sovereign. Vertrek 26 augustus 2017.
Kosten: Buitenhut 1998,00
Administratiekosten 29,00
Calamiteitenfonds 2,50
Transfer luchthaven- haven Barcelona 50,00
Sub totaal 2079,50
Actiekorting 203,00
Totaal 1876,50
Inclusief: All inclusive Cruise (waaronder een drankenpakket) en vliegreis incl. 20 kg p.p. ruimbagage.

Ervaring.
Zowel de reservering als de afhandeling door Stipt reizen was correct. Door het , al dan niet bewust, laat toezenden van de vouchers. Conform de voorwaarden ontvingen wij de vouchers 2 dagen voor het vertrek. Het was niet meer mogelijk om on-line in te checken. Dat kan slechts tot 4 dagen voor het vertrek. Het inchecken aan de kade was dan ook de enige optie. Het inchecken is op deze manier een minachting voor de klant van Pullmantur. Het inchecken aan de kade duurde, in een warme hal (ca 30 gr), ca 2 uur. Wellicht is dit een punt waar Stipt reizen aandacht aan kan besteden dan wel contact over kan opnemen met Pullmantur.

Het schip en de medepassagiers.
Ook ik heb de ervaringen van andere passagiers over de Sovereign gelezen. Het klopt, het is een “Spaanse” boot (sedert 2008 geregistreerd in Malta) waar ook veel Spanjaarden hun vakantie 'vieren'. Dit gaat niet onopgemerkt voorbij. Behalve dat men luidruchtiger is dan wij gewend zijn, lopen de kinderen tot diep in nacht door het schip te rennen. Bij het zwembad moet je niet voor je rust gaan liggen want hier doet de animatie er nog een schepje bovenop. De rust zoek je of op het voordek (bovenste dek) of geheel achter. De cabines, onze hut was op dek 3, zijn klein en smal. Aan beide kanten van een tweepersoonsbed is nog ca. 35 cm ruimte over om in bed te stappen. Er is een bureautje met zes lades, een stoel, en een kleine opbergkast. De natte ruimte (douche en WC) is aan de krappe kant. Ik kon met mijn 192cm lengte met enige moeite en creativiteit onder de straal staan. De cabines werden elke dag – goed- schoon gemaakt. Ik herken mij dus niet in de opmerkingen dat de cabines smerig waren. Het eten en de bediening was zonder meer goed. Dat gold voor zowel het uitgeserveerde ontbijt en diner als voor het zelfbedieningsrestaurant. Daar staat weer tegenover dat de winkeltjes, afhankelijk van het product dat je (moet) kopen, duur kunnen zijn. Wij waren tandpasta vergeten mee te nemen en daar werd €5,= voor gevraagd.

De excursies en verscheping.
Wij hebben niet deelgenomen aan de excursies en hebben daar dan ook geen mening of oordeel over. We vonden de excursies niet alleen te duur maar het is ook eenvoudig om dit zelf te organiseren. Mijn vrouw had daarvoor www.shorebee.com geraadpleegd. De verscheping (het aan land gaan) was afhankelijk van de plaats waar het schip afgemeerd lag. In Napels lag het schip direct aan de stad en konden we eenvoudig de stad in wandelen. Ondanks alle berichten (valse vooroordeel) dat Napels gevaarlijk zou zijn hebben wij daar heerlijk gewandeld. Dat gold min of meer ook voor Civitaveccia (havenstad voor Rome) hier lag het schip ook dicht bij de stad. Omdat wij dit niet wisten hebben wij een transfer ticket van 5,= p.p. gekocht voor een bus die ons naar het begin van de stad bracht. Dit bleek dus niet nodig. In Livorno (Florence/Pisa) lag het schip echter afgemeerd in de containerhaven ver van de bewoonde wereld. Zonder een transfer (kosten 5,= p.p.) was het niet mogelijk om naar de stad te gaan. Weer een minpuntje voor Pullmanturs. Ook in Livorno zijn wij wandelend de stad in gegaan maar waren niet onder de indruk van de stad en sfeer. In Villefranche werd niet aangemeerd. Het schip bleef ‘buiten’ liggen en werd er -gratis- een tender ingezet. Let wel, dit is zo georganiseerd dat het enige tijd kost! Wij kozen voor een trein trip naar Monte Carlo maar door tijdgebrek werd dit bezoek maar tot 1,5 uur beperkt. In Toulon werd het schip nabij het centrum aangelegd en konden wij met veel genoegen de plaatselijke markt bezoeken.

Resumé:
Prijs kwaliteit is oké
(te) lang wachten bij het inschepen
All inclusive is oké echter sterke drank (bij cocktails) wordt matig geschonken.
Eten en bediening is goed
Excursies zijn duur. Zelf regelen is eenvoudig te doen en hoeft dus niet duur te zijn.
Soms -verplicht- betalen voor ontscheping om de aangemeerde plaats te bezoeken is een minpunt
Veel (te) luidruchtige -vooral Spaanse- gasten met kinderen die alles mogen doen en hinderlijk zijn.
Cabines zijn klein maar schoon.
Volgende keer weer met Pullmantur? Neen, wij kiezen de volgende keer voor meer service en comfort in het besef dat dit ook duurder zal zijn.

5 september 2017

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • prijs kwaliteit
 • eten en drinken
 • stiptheid
Negatieve punten
 • inchecken bij inschepen ca 2 uur wachten in warme hal
 • luidruchtige gasten veel kinderen daar waar deze niet zijn toegestaan
 • kosten die in rekening gebracht worden voor ontscheping
Geplaatst op 5 september, 2017 12:07
A J Rombouts-Roos
Sovereign 96.0
96.0

Voor ons ( vier pers. ) was dit de eerste keer op een cruisevakantie . En wij hebben genoten van alles . Het gezeur over een verouderd schip is niet terecht als je de prijs in ogenschouw neemt . Wij hadden een binnenhut op dek 3 niet groot maar alles is er aanwezig. Sanitair en de kamer was steeds keurig schoon en het bed opgemaakt . Het personeel(van hoog tot laag ) was geweldig , ze weten niet wat ze voor je moeten doen, en dan het eten en drinken zoveel en zo lekker allemaal, de hele dag door en dat er op dek 11 een vlek op de stoel zit ja, doen de mensen dat niet zelf ? wat dat betreft heb ik genoeg gezien , maar het diner op dek 3 was elke avond een verrassing, zoveel keuze heb je in menig restaurant nog niet. Voor de verjaardag van mijn zus had ik een taart besteld bij de bediening en toen die opkwam met brandende kaarsjes kwam het personeel bij haar staan om Happy Birthday te zingen, geweldig!!! Al met al hebben wij een fantastische vakantie gehad . De volgende keer weer met Pullmantur ? jááááá

Vertrekmaand

Oktober

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Prijs kwaliteit verhouding
 • Eten en drinken
 • Vooral de thema avonden waren geweldig
Negatieve punten
 • geen
Geplaatst op 12 november, 2017 11:45
G. Vonken
Sovereign 90.0
90.0

Vanaf aankomst op vliegveld Barcelona alles prima geregeld. We werden goed opgevangen en netjes bij het schip afgezet.
Inschepen ging zeer snel.
De buitenhut was prima. Comfortabel bed en elke dag schone kussenslopen en handdoeken.
Het eten in de restaurants op de 3e en 4e verdieping was ook uitstekend.
De all-inclusief was ook fijn. Er was duidelijk aangegeven welke dranken wel en niet bij All -in behoorden.
De opmerkingen bij eerdere recencies over het niet werken van toiletten en pasjes om deuren te openen komen mij niet bekend voor. Geen last van gehad.
Personeel op het schip was uitermate vriendelijk.
Oook was het fijn dat je bij zwembad gratis grote badlakens kon ophalen en gebruiken.
Het enige minpuntje dat ik kan noemen was dat het aan het zwembad steeds vrij rumoerig was. De spaanse gasten vonden dit prettig en waren ook steeds bereid om spelletjes te doen.
De shows van het animatieteam in het theater waren ook heel mooi en professioneel.
Al met al een aanrader en zeker voor die lage prijs.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • eten en drinken prima
 • steeds voldoende bedden aan zwembad
 • handdoekenservice bij zwembad
Negatieve punten
 • Lawaai aan zwembad
Geplaatst op 11 juli, 2018 11:25
Rick Mooren
Sovereign 78.2
78.2

De obers van tafel 146 waren geweldig, John en Dindo.
Alles voor de gasten over en hebbben de Gasten echt verwend.

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Prijs
Negatieve punten
 • Muziek bij het zwembad veel te hard tijdens de optredens
Geplaatst op 16 september, 2018 22:00
Peter Roumen
Sovereign 87.2
87.2

Complimenten voor de obers van tafel 142 John en Dindo.
Plezierige week met hun gehad, goede bediening en veel lol samen.

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Lekker eten
 • Vriendelijke personeel in het restaurant
Negatieve punten
 • geen
Geplaatst op 25 september, 2018 13:30
Fam Kraaijenoord
Sovereign 88.0
88.0

Dit was onze 1 e cruise. Geweldige ervaring. Eten en drinken uitstekend, (mis alleen een beetje garnituur bij de hoofdgerechten in het hoofdrestaurant). het buffet restaurant is een uitstekend alternatief. Hut een beetje aan de kleine kant maar dat was bekend. Alles keurig en op tijd schoongemaakt. Geen last gehad van harde muziek of spelende kinderen, informatie aan boord zowel in het Spaans als in het Engels, iedere een krantje in de hut met het programma. Prijs/kwaliteit helemaal in orde.

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • prijs
 • Uitstekend eten
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 14 oktober, 2018 20:38
Fam. Snijders
Sovereign 100.0
100.0

Dit was ook onze eerste cruise en we hebben genoten.
Boot is wel oud maar alles binnen ziet er super goed uit. Onze buitenhut viel mij erg mee (na recensies gelezen te hebben dat het heel klein was) ruim genoeg voor ons, schoon en ook de badkamer was ok.
Al is een douche gordijn natuurlijk niet van deze tijd, voor die 8 dagen maakte het ons niet uit.
Personeel op de boot deed werkelijk alles om je het naar de zin te maken. We kregen een vaste tafel voor het diner en twee vaste obers...Carlos en Wellington.....die waren echt geweldig.
Je deelt de tafel met andere Nederlandse gasten en dat was ook gezellig.
Elke avond hadden ze een andere thema.....Casual, Gala, rode kleding, witte kleding, 70/80 kleding, Tropical. Zouden ze van te voren moeten laten weten dan hadden we daar rekening mee kunnen houden.
Excursies, de meeste hebben we wel aan boord geboekt, was goed georganiseerd maar in sommige steden (Rome bijvoorbeeld) was het allemaal erg kort omdat er nog naartoe gereden moest worden. Dus we hebben niet heel veel rustig kunnen bekijken.
De hoofdtaal is Spaans , wat logisch is, maar het personeel zou wel wat meer Engels moeten leren. Het ging wel maar hield niet over. En wat zijn de spaanse mensen druk zeg, af en toe was het net een kippenhok.
Muziek bij het ontbijt (piano) altijd veel te hard, gelukkig konden ze het wel zachter zetten en dat deden ze ook als we er iets van zeiden.
We hebben heel erg goed geslapen, geen last gehad van andere mensen bij onze hut, was heerlijk rustig.
Ook het in en uitschepen ging best vlot.
Heb hierop recensies gelezen dat het voor deze prijs niet kan maar daar zijn wij het niet mee eens. Voor deze prijs krijg je gewoon een heerlijke vakantie en het is all inclusief (dus achteraf geen dranken rekening of fooi rekening) alleen de excursies komen erbij.
Het is ons super goed bevallen en hopelijk gaan we nog eens mee.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Prijs
 • Eten was gewoon zalig
 • Personeel erg aardig
Negatieve punten
 • Muziek bij het ontbijt
Geplaatst op 25 mei, 2019 08:16
Jane van den tol-vo
Sovereign 89.0
89.0

Een heel fijne ervaring

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Bediening diner aan tafel 149
 • De sfeer bij het diner
 • De activiteiten bij het zwembad
Negatieve punten
 • Spanjaarden zijn best luidruchtig
Geplaatst op 11 augustus, 2019 21:54

Plaats jouw recensie

Vrij zoeken

Zoek op rederij

Zoek op cruiseschip

Advertentie

Laatste recensies

Top cruiseschepen