menu

Koningsdam

Koningsdam
Cruisemaatschappij Holland America Line
Bouwjaar 2016
Brutoton 99.500
Lengte en breedte 297 meter lang, 38 meter breed
Passagiers 2650
Bemanning 1036
Plaats recensieBekijk recensies (54)

Algemene waardering

Bekijk beoordelingen
80.3
Totale gemiddelde

80.3/100

Service ( 86.8 )
Eten ( 86.4 )
Hutten ( 83.4 )
Entertainment ( 69.1 )
Prijs/kwaliteit ( 75.6 )

Beschrijving

De Koningsdam***** is de nieuwe klasse schepen van Holland America Line met een iets minder klassiek cruise interieur.(lichtere kleuren). Er zijn vernieuwende specialiteitenrestaurants en nieuwe categorie hutten zoals familiehutten. De bekende hutcategorieën zoals Neptune, Signature en Vista Suites zijn in een nog breder aanbod ook op het ms Koningsdam aanwezig. Zusterschip die in 2019 in de vaart komt, wordt de Nieuw Statendam.

De 32 nieuwe, speciaal voor Holland America Line ontworpen, familie buitenhutten zijn ruim 20 vierkante meter en beschikken over speciale voorzieningen voor vijf personen, zoals twee badkamers en maximaal 5 bedden. De twaalf éénpersoons buitenhutten variëren van 11 tot ruim 16 vierkante meter. De hutten zijn beschikbaar op meerdere dekken en zowel voor, midden als achterop het schip te vinden.

Het Franse restaurant Sel de Mer en Grand Dutch Cafe waren nog niet eerder te zien op een Holland America Line schip. Een bijzonder ‘farm-to-table’ dinerconcept wordt in het Culinary Arts Center aangeboden door het Food & Wine magazine. Een opnieuw ingerichte Lido Market biedt themagedeeltes dat het buffetconcept verandert waarbij meer service wordt geboden. De spectaculaire Main Dining Room is het middelpunt van het schip en favoriete restaurants zoals Pinnacle Grill, Italiaans restaurant Canaletto en pan-Aziatisch restaurant Tamarind keren ook terug.

Het onboard entertainment wordt naar een nieuw niveau gebracht met het bruisende Music Walk gebied dat alle muziekgenres aanbiedt. De locaties zijn o.a. het Lincoln Center Stage met iedere avond kamermuziek, Billboard Onboard met live muzikanten die met grote hits het publiek vermaken (op piano’s) en de populaire B.B. King’s Blues club in de Queens Lounge met de beste Memphis muziek op zee. Een 270 graden LED scherm in de World Stage biedt nieuwe mogelijkheden voor optredens waardoor het publiek op een dynamisch schouwspel vol beelden en geluiden wordt getrakteerd.

Lees meer over de Koningsdam:

Vraag een offerte aan bij:

Sunweb - Nieuw! Corendon - Nieuw! Captain Cruise CruiseOnline CruiseReizen.nl Cruise Travel - Nieuw! Cruisewinkel Stip TUI Zeetours - Nieuw!

 

Nieuwsberichten

Miriam

Foto's

Video's

Koningsdam Koningsdam Koningsdam Koningsdam Koningsdam

Recensies (54)

Jeroen
Koningsdam 86.0
86.0

De eerste cruise van de Koningsdam was van 8 - 15 April en deze hebben wij mee mogen maken.

Een heel nieuw schip, in meerdere opzichten. Het grootste schip tot nog toe (2600+), met een geheel nieuw ontwerp. Nieuwe ruimtes, zoals de Music Walk met Lincoln Center en Billboard, beide een aanwinst, een schitterende Queens Lounge, Grand Dutch Café (vooral in trek bij de Expats) en meerder shops. Ook een uitbreiding van de specialiteiten restaurants, met onder andere Sel de Mer en verder Notes voor het Whiskey proeven en Blend voor het maken van eigen wijn creaties.

Voor een eerste cruise, verliep alles eigenlijk vrijwel vlekkeloos en was er niet veel aan te merken op de service. Niet alles werkte al, er ontbraken nog zaken die niet geleverd waren en ook het interactieve aspect op zowel het internet als ook de TV, was nog niet geheel functioneel.

Nieuw uniformen voor alle Indonesische en Filipijnse bemanningsleden zijn wel even wennen en geven het geheel, samen met het moderne interieur, wel een wat koudere aanblik. In het geheel genomen ontbreekt het aan het oude nostalgische maritieme hart van de Holland Amerika Lijn van weleer.

Theater is een aanwinst, met de vele technische mogelijkheden van het grote LED scherm.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Gloednieuw en fraai schip
 • Innovatieve nieuwe restaurants, zoals Sel de Mer, Cullinary Arts Center en een schitterend theater met veel visuele effecten.
 • Interactieve mogelijkheden tv en via internet mogelijkheden tot inzien rekening, boeken excursie en dergelijke.
Negatieve punten
 • Mist oude maritiem historische karakter van de Holland America Lijn
 • Promenade dek stuk minder toegankelijk dan op oudere schepen
 • Ingeleverd op bibliotheek, Ocean Bar en ook geen Exporations ruimte meer, slecht een kleine hoek in het Crows Nest, verder Open Seating in de Main Dinning Room op beide dekken, wat continue een onrustiger beeld geeft.
Geplaatst op 16 april, 2016 14:37
Gerrie & Marlijn
Koningsdam 89.0
89.0

Wij zijn van 3 tot 8 april mee geweest met de Shake Down cruise. De reis was vanuit Venetië via Dubrovnik naar Civitavecchia. Wij vonden het nieuwe strakke interieur erg mooi en fris. In de Dining Room was het gezellig ondanks de grote ruimte. Daarnaast hebben wij ook gedineerd in de Pinnacle en Tamarind. De Pinnacle was qua sfeer niet geweldig. Personeel was duidelijk nog niet ingewerkt. Het vlees was wel uitstekend! Het Lido restaurant was beter dan op de andere schepen. Vaak komt deze een beetje "armoedig" over. Hier lag gelukkig geen tapijt bij het "opschep" gedeelte. Het is echt geen straf om in het Lido te eten!

Het verblijf in de Verandah suite beviel erg goed. Mooi ingericht en een ruim balkon. Op dek 4 wel de kans een tender voor het balkon te hebben, maar dit houdt ook een hoop wind tegen! De badkamer was prima. De toilet artikelen zijn uitstekend, dus shampoo en conditioner kunnen thuisblijven.

Wij waren helemaal weg van het strijkkwartet die meerdere keren per dag speelde op het Lincoln Stage. Erg mooi. Het piano duo en de band van BB King waren ook erg goed, maar daar was het geluid ontzettend hard. De gym & is erg mooi, en ruim voldoende toestellen. De spa is ook een aanrader!

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Ruim opgezet
 • Mooi Lido restaurant
 • 2 zwembaden
Negatieve punten
 • Geluid bij optredens music walk (piano duo & BB King) te hard
 • Whisky tasting te dicht bij Lincoln stage. Hierdoor ontstond geluidsoverlast en is vervelend voor de muzikanten en het publiek.
 • Weinig TV kanalen in hut en geen BVN
Geplaatst op 16 april, 2016 20:41
Martina
Koningsdam 96.2
96.2

De eerste 19 dagen aan boord geweest. Het is een mooi schip met de nieuwste technieken.
In de hut heb je nu alleen een bureautje en een klein laag tafeltje wat niet praktisch is als je in de hut wilt eten.
Het a la carte restaurant is, vind ik, te duur. Het Dutch cafe is leuk, je kan er als alternatief ontbijten, lunchen en lekkere nederlandse gerechten verkrijgen. Leuk ingericht.
In de diningroom is het onrustig doordat vaste zitting en open zitting door elkaar zitten. ook is het uitzicht naar buiten beperkt. Ook zijn er minder stations voor de stewards zodat zij meer heen en weer lopen en veel opeen staan Als je vlak bij zo'n station zit is het erg onrustig.
Het lido is mooi geworden en 's avonds is het lido zwembad in gebruik als bioscoop.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • de techniek zoals de app waar je kosteloos je programma mee kunt volgen, rekening bekijken en alles wat je gebrek hebt staat er op geprogrammeerd.
 • Dutch cafe en het theater
 • mooi ruim opgezet
Negatieve punten
 • smalle promenadedek en veel belemmerd zicht door de tenders
 • bb king en pianobar te harde muziek
Geplaatst op 30 april, 2016 11:31
Gert Jan van Huuksloot
Koningsdam 97.0
97.0

Prachtig schip met fantastische noviteiten: Lido Pool met 2 verdiepingen: geweldig sfeer! World Stage: adembenemend als alle special effects gebruikt worden. Rekening inzien op je eigen tv: handig! Recente films op je kamer: lekker voor het slapen gaan. Prachtige kamers met fantastische douchecabine en krachtige straal water: heerlijk. Handwasmachine in de Lido market: dat wil ik thuis ook wel! BB Blues Club met fantastische band: genieten! Spa met pracht bubbelbad: relax man. Tamarind: top, top, top. Het vertrouwde en heerlijke Mariner bed: slapen en dromen op een toppertje. En dan natuurlijk het personeel: dat maakt HAL zo bijzonder en daarom reizen wij zo graag met HAL. Alles gaat met een glimlach, alles gaat met plezier: daar wordt je heel vrolijk van en geeft je een bijzonder gevoel! Wij zijn al aan het aftellen voor onze volgende cruise met HAL.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Wauw....wat een service. Alles met een glimlach!
 • Tamarind
 • Alles nieuw
Negatieve punten
 • ??
 • ??
 • ??
Geplaatst op 10 mei, 2016 20:51
b.pellegrom
Koningsdam 87.0
87.0

van 27.4 tm 9 mei een mediteraanse cruise gemaakt op de nieuwe Koningsdam. Als je op zoek gaat naar de vertrouwde sfeer en interieur die je op de andere HAL schepen wel vind kom je hier niet aan je trekken. De HAL heeft een nieuwe weg ingeslagen met dit schip, m.a.w. hiermee wil de HAL jongere gasten aantrekken. Het interieur is licht, lijkend op het interieur van de Celebrity Solstice klas schepen. Echt een aanrader is het nieuwe theater met LED schermen tot 270 graden, lijkend op een IMAX theater. Het eten is zoals altijd bij de HAL zeer goed verzorgd en de hutten lijken kleiner dan op andere HAL schepen. Wij hadden een hut met een groot raam op dek 1 dat groter was dan een balkon hut op dek 5. Het schip is wel gevoelig voor golven die aan de zijkant het schip raken, dus als je gevoelig bent voor het rollen / stampen van het schip kun je beter op dek 1 een hut boeken dan op dek 5 of hoger. Het toilet in de cabine is verkeerd geplaatst, zodat met name heren niet gewoon recht kunnen zitten maar dwars op de bril moeten zitten want er is te weinig been ruimte i.v.m. het douchescherm, dat men hier nog geen adequate oplossing voor heeft gevonden

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • theater
 • verzorging
 • maaltijden
Negatieve punten
 • gemis van de vertrouwde sfeer
 • te groot schip
 • toilet in badkamer
Geplaatst op 14 mei, 2016 08:17
Willemijn
Koningsdam 86.4
86.4

Gevaren van 15 tm 27 april. Mooi schip vooral buitenkant. Echt HAL uitstraling. Je merkte niet echt dat er 2600 mensen aan boord waren. Genoeg plaats voor iedereen. Aanrader dek 14 om te zonnen. Is rustiger. Ook het eten in het Lido buffet prima. Ook veel eten afgeschermd wat hygiënisch is. Er wordt voor je opgeschept. Veel verschillend fruit aanwezig. Jammer dat het promenade dek te smal en kronkelig is. Dus geen ligstoelen meer. We hadden een kamer op dek 10 met zeezicht vooraan de boot. Fantastisch. Ook ruim. Wel wat duurder dan de andere buitenhutten.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Goede service
 • Voldoende plaats
 • Aparte theaterzaal met 270\' scherm
Negatieve punten
 • Smal promenade dek zonder stoelen
 • Weinig TV zenders geen BVN
 • Rond zwembaden snel vuil
Geplaatst op 14 mei, 2016 17:27
Engelen
Koningsdam 88.0
88.0

Wij zijn met de doopcruise van Civitavecchia naar Amsterdam gevaren. Wij vonden het jammer dat niet de oorspronkelijk route werd gevaren, maar dat wisten wij voor vertrek.
De Koningsdam is een mooi schip. van binnen heel licht in tegenstelling tot de meeste andere HAL schepen. De hutten zijn fraai en er is voldoende ruimte voor het opbergen van de kleding en de inloopdouche in de badkamer is ruim. Het personeel is heel enthousiast, vriendelijk en service gericht.
Het nieuwe restaurant Sel de Mer is naar onze mening veel te duur, zeker in verhouding tot de Pinnacle Grill.
De geluid bij de Bibi King Club is de 2e week aangepast en minder hard en daarmee leefbaarder geworden.
Het entertainment is een kwestie van smaak en was deze reis afgestemd op de festiviteiten en daarmee waarschijnlijk niet te vergelijken met de normale cruises. Speciaal was het feest op de avond van de doop rond het zwembad op het Lidodek en het vuurwerk bij Hoek van Holland. Heel speciaal was de avondopenstelling van het Rijksmuseum voor de cruisegangers.
Het dutchcafé is een aanwinst en aanwinst en een gezellige plek om te vertoeven, zelfs met poffertjes en niet te vergeten de bitterballen welke als gevolg van het succes van dit concept op twee derde van de reis op waren, maar in Rotterdam weer aangevuld.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Eten
 • Service
 • dutchcafé
Negatieve punten
 • prijs Sel de Mer
 • Oopenzitting diningroom maakt het rommelig en druk.
Geplaatst op 22 mei, 2016 15:46
Rob Bezemer
Koningsdam 97.0
97.0

Met ms Koningsdam van Civitavecchia naar Amsterdam doopreis.
Het is gelukt om een groter schip toch gezellig te maken het is zeer sfeervol.
Het eten in het Lido is van zeer hoge kwaliteit.
Uiteraard zijn er nog steeds zaken die nog niet helemaal in orde zijn maar dat zal wel in orde komen.
De hutten zijn wel iets kleiner maar zeer goed ingericht en brandschoon.
Het personeel met name de Fhilipijnen zijn geweldige hardwerkende mensen, en zo geweldig vriendelijk.
Een aantal van de officieren kan hier een voorbeeld aan nemen, hallo zeggen kost niets!
Of wij tevreden zijn, volgende cruise met dit schip naar Fort Lauderdale/Bahama's is al geboekt.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Mooi schip
 • Goed eten
 • Geweldig personeel
Negatieve punten
 • Geen
Geplaatst op 23 mei, 2016 13:33
Anne
Koningsdam 40.2
40.2

Op 8 april met de Koningsdam de Middellandse zee op. De ontvangst op het vliegveld en de inscheping waren chaotisch, terwijl je zou mogen verwachten dat e.e.a. Soepeler zou verlopen.
Het schip is erg groot, maar dat weet je vantevoren. De hutten en badkamer, evenals de bedden zijn gekrompen, veel minder kastruimte.
Het is duidelijk dat het personeel niet op elkaar is ingespeeld. Soms was het gewoon beter om je drankje aan de bar te gaan halen, omdat het wel erg lang duurde. In de Tamarinde, het oosterse restaurant, waar het eten overigens uitstekend was, duurde het een uur voordat we onze eerste gang kregen. Een diabeet in ons gezelschap is van pure armoe maar brood gaan halen in het lido.
Om alles te benoemen wordt een beetje moeilijk, maar de reis was heerlijk en vinden het jammer om te zien dat er aan alle kanten wordt beknibbeld. In oktober nog een laatste poging met de HAL, en is onze ervaring teleurstellend, dan zal het jammer genoeg onze laatste trip zijn met de HAL.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Mooi schip
 • Bediening vriendelijk
Negatieve punten
 • Organisatie
 • Koppelverkoop drankkaart
 • Formaat hutten
Geplaatst op 28 mei, 2016 10:59
jannie
Koningsdam 78.2
78.2

Met de Koningsdam de eerste cruise gemaakt vanuit Amsterdam. De boot is prachtig. Wij hadden een balkonhut die erg goed was ingericht met voldoende kastruimte een ruime douche en een ruim balkon met comfortabele stoelen. Het theater was erg mooi met de led wanden waarop geprojecteerd werd. Ik heb wel de indruk dat de HAL bezuinigd op personeel. De roomstewards moeten volgens mij meer cabins schoonhouden als voorheen. In het restaurant is vrije zitting en vaste zitting door elkaar heen zodat het nogal chaotisch overkomt in het restaurant. Waarom gaan de deuren van het theater niet dicht zodra de show is begonnen? Nu blijven de mensen maar binnenstromen tijdens de show wat erg hinderlijk is. Zelfs tien minuten voor het einde komen er nog mensen binnen.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • inrichting
 • eten
Negatieve punten
 • opening theater
Geplaatst op 1 juni, 2016 19:17
P. Korf
Koningsdam 55.0
55.0

Wij zijn vanaf Amsterdam naar de Noorwegen gevaren en terug naar Amsterdam op 22 Mei.
Het schip viel tegen had geen wauw effect.
Drank erg duur, ik als niet alcohol drinker mocht niet alleen een frisdranken pakket afnemen dat moest mijn man dan ook, terwijl hij weleer borrel lusten.
Eten was oké maar geen hoogstandje, in het restaurant had mijn man ongare vis en samen hadden we lauwe soep.
ontbijt in de hut erg goed.
rook gelegenheden minimaal.
personeel erg vriendelijk.
Dit schip heeft nog veel kinderziektes,
Muziek stopt te vroeg ook al zit het vol met mensen.
Binnenhut mooi maar erg smal bij het bed.
Veel te doen aan boord computer cursussen kookles etc.
Foto's die gemaakt worden door de fotografen zijn peper duur, 40 dollar voor portret foto. Had graag wat willen kopen maar niet voor die prijs.
Wij hebben een mooie reis gehad mede door het mooie weer, veel zon.
Voor ons niet meer de Koningsdochter van de Holland Amerika lijn.
Eerder met de Royal Princess top schip op alle fronten, ook de kleinere Emerald Princess top schip, goede service etc loop allemaal gestroomlijnd.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • bediening
 • ontbijt service in de hut goed
 • roken op balkon van de hut
Negatieve punten
 • drank peper duur
 • foto\'s onbetaalbaar
 • geen wauw effect van interieur
Geplaatst op 8 juni, 2016 20:18
Gert-Jan
Koningsdam 89.0
89.0

Wij zijn erg onder de indruk van de Noorwegen cruise met de Koningsdam! Een prachtige boot met elke avond theater. Drinken is zeker niet duur aan boord als je dit vergelijkt met een drankje in een café in Nederland.
Eten is erg goed! Wij hadden wel het wauw effect!

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Kwaliteit van eten
 • Bediening
 • Theater
Negatieve punten
 • Roken in het casino
 • Foto's zijn te duur
 • Excursies via HAL zijn duur, beter aan wal doen.
Geplaatst op 19 juni, 2016 06:54
Anneke McGovern
Koningsdam 94.0
94.0

De reizen met HAL zijn altijd fantastisch maar dat onze cruise naar Noorwegen afgelopen juli met de spiksplinternieuwe Koningsdam was maakte het helemaal bijzonder. Wat een prachtig schip, smaakvol ingericht en weer de gebruikelijke service. Favoriet bij ons was het Dutch café, maar ook het Tamarind restaurant was geweldig. De 'gewone' diningroom is trouwens ook alles behalve ' gewoon'. Dit schip is een absolute aanwinst voor de HAL vloot!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Het schip zelf, interieur prachtig
 • Het eten, heerlijk, vers
 • Bars, muziek, BB king, Bilboard on board, shows
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 16 juli, 2016 23:14
kees de haan
Koningsdam 97.6
97.6

Het is een ongelooflijk mooi schip maar belangrijk zijn hutten en voedsel. Die hutten zijn perfect van klein tot groot.Over de mogelijkheden op de dag of 's-avonds te eten of te dineren valt niet te twisten. Van Lido tot restaurants met bijbetaling.Het is allemaal perfect. Overal heel vriendelijk personeel en hygiene is perfect. Steeds mogelijkheden om je handen clean te houden. Kortom: een geweldig schip met een zeer fraai theater en onvoorstelbare wand presentatie tijdens shows.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • personeel
 • schoonheid van schip zelf en vloedren e.d.
Negatieve punten
 • geen
Geplaatst op 30 juli, 2016 09:42
M.Looij
Koningsdam 82.8
82.8

Wij zijn meegevaren naar de Noorse Fjorden, een geweldig mooi schip met voldoende ruimte. Vooral het dutch cafe is een publiekstrekker met vooral Nederlandse snacks, koffie, drank etc. Lido en diningroom keurig verzorgd.
Excursies en drankjes erg duur. Personeel geweldig niets dan lof.
Fijn dat je niet alles zelf kunt pakken in het Lido, blijft het tenminste hygienisch!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Geweldig personeel
 • Mooi ruim schip met voldoende zitruimte
 • Grandioos theater, helemaal rondom
Negatieve punten
 • Dure excursies
 • Dure drankjes
 • Betaalde restaurants erg duur
Geplaatst op 7 augustus, 2016 17:16
Henk van Essen
Koningsdam 94.6
94.6

Op 17 juli opgestapt in Amsterdam en 14 dagen genoten van de service aan boor van de Koningsdam.
De hut op het Beethovendek (4e) is geweldig en met een wel heel groot balkon, de douche groot alleen is het toilet wat vreemd geplaatst.
Het eten aan boord is zoals altijd prima verzorgd en het personeel behulpzaam en vriendelijk.
Het was alweer mijn 2e cruise met dit prachtige schip en kon weer genieten van het diverse aanbod in het prachtige theater. Het piano duo vond ik deze reis wel een stuk minder dan de doopreis maar de BB King All Stars band was geweldig net zoals het Lincoln orkest. En dan is er natuurlijk De Band die alle artiesten begeleid die in het Theater optreden, geweldig hoe ze telkens weer in een uur de muziek van die artiest onder de knie hebben.
Een topper is het nieuwe concept Dutch Grand Café, met veel Nederlanders aan boord is het niet gek dat het daar de gehele dag druk is maar ook de Amerikanen zullen dat van de winter zeer zeker waarderen.
De drank is niet te duur vind ik maar de excursies zijn wel wat aan de dure kant. Verder hebben we deze reis veel geluk gehad met het weer en dat maakt het extra mooi.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • De gehele inrichting van het schip
 • De service en aandacht van het personeel
 • Het eten
Negatieve punten
 • Geen
Geplaatst op 10 augustus, 2016 09:52
Jouwert
Koningsdam 100.0
100.0

Dit is een geweldig schip, alles perfect.Alleen jammer dat in het casino gerookt mag worden stinkt enorm daar.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Hut
 • Personeel
 • Dutch café
Negatieve punten
 • Rook in het casino
Geplaatst op 13 augustus, 2016 13:51
nina
Koningsdam 89.8
89.8

Geweldig schip.
Eten bijzonder goed, personeel zeer vriendelijk.
Genoeg te doen.
Mooie hutten.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • hut
 • eten
 • personeel
Negatieve punten
 • dure excursies
Geplaatst op 21 augustus, 2016 20:21
Aad Prevo
Koningsdam 67.0
67.0

Een beetje een tegenvaller ! Ik maakte een cruise de Noordelijke eilanden met de MS Koningsdam .
Het aan boord gaan duurde meer dan 2 1/2 uur, ongelooflijk. Het is een mooi schip maar voor een modern nieuw schip kreeg ik niet het gevoel dat iets gemist had als ik er niet op was geweest.
Onze Verandahut 7109 op dek 7 was mooi en ruim met een mooie badkamer waar de wc raar en lastig is geplaatst. Er was bij deze hut een mega balkon waarvan wij veel gebruik hebben kunnen maken. Eerste diner verliep chaotisch/rommelig, verder de reis ging dit goed. Het eten is van zeer goed kwaliteit , al is het in het Lido market niet altijd even goed warm. Een plaats krijgen in het Lido market is een hele uitdaging zeker als de dining room geen lunch serveert Shows zeer matig op de eigen zangers en dansers na die helaas maar 3 keer optraden en een man de diverse instrumenten bespeelde. Animatie zeer slecht, kreeg het idee op een varende Art galerij terecht gekomen te zijn met het regelmatig sluiten van ruimtes voor de overige passagiers. het Grand Dutch Cafe is een succes zeker onder de Nederlanders aan boord. Heel fijn zijn de menu's in het Nederlands en het Nederlandse Nieuwsblaadje. Na 2 eerdere ervaringen met de H.A.L. viel mij nu toch wel een hoop zaken tegen en zal zeer goed na denken of ik nog wel met de H.A.L. zal cruisen in de toekomst.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Mooie ruime Hut
 • Goede en vriendelijke service
 • Goed eten
Negatieve punten
 • Te veel verkoop demonstraties
 • Het idee hebben dat er meer nensen aan boord zijn dan het schip aankan
 • Te langen inscheep procedure
Geplaatst op 5 september, 2016 11:14
Tobias
Koningsdam 98.0
98.0

Afgelopen zondag voor de tweede keer terug van een cruise met het Ms Koningsdam. Laat ik voorop stellen dat een fantastisch schip is! De Sel De Mer restaurant, Tamarind restaurant, en Grand Dutch Cafe zijn absolute hoogtepunten. Het schip heeft afgelopen maanden veel verbeteringen doorgevoerd. Zoals bv bij het ontbijt in de main dining room, waar 's morgens op iedere tafel een karaf juderance staat, en als je thee besteld krijg je niet een kopje thee maar een hele theepot. Het lido kan inderdaad erg druk zijn, maar daarin tegen hebben ze nu extra tafels bij het zwembad geplaatst, om meer plaats te maken. Ik blijf er bij dat het ook te maken hebt welk tijdstip je gaat. Want vroeg op de morgen of juist wat later is het goed te doen. Bij New York Deli & Pizza kan je heerlijke verse bagels krijgen maar ook bv croissants, fruit en yogurt als ontbijt. En het valt me al twee cruises op dat weinig gasten daar ontbijten. Dus als je rustig wilt ontbijten, ga daar heen... aanrader! Je krijgt een pieper mee welke afgaat als het eten klaar is. In de tussentijd kan je heerlijk van een kop koffie genieten. Daarbij is het een gevarieerd aanbod.

De jongens in de dining room werken hard, en doen er alles aan om het naar je zin te maken. Ik had een vaste zitting en de waiter vroeg mij de eerste avond hoe ik aangesproken wilde worden. En dat deed hij de hele cruise hetzelfde. Voelde zo snel vertrouwd, alsof je al een hele lange tijd op het schip zat. Het schept een band om elke avond hetzelfde personeel te zien, en voelt als een stukje familie. Valt soms zwaar om aan het einde van de cruise afscheid te nemen. Daarbij blijft het geweldig dat personeel van vorige cruises, op andere schepen je blijven herkennen. Al is het jaren geleden!

Entertainment, zoals Billboard Onboard en BB King Blue Club is elke avond gezellig. Ook BBC Frozen Planet is waanzinnig. De eerste keer was de inscheping heel lang, maar ook dat is beter geworden. Maar als iedereen om 12 uur in de Terminal is, dan gaat dat uiteraard niet werken. Het is een nieuw schip, en wat logisch is zijn er altijd verbeteringen mogelijk. En je ziet dat daar hard aan wordt gewerkt. Maar ik weet zeker dat wanneer gasten volgend jaar weer gaan cruisen met dit schip, het helemaal op en top is.

Het Ms Koningsdam is het grootste schip in de vloot van Holland America Line, wat uiteraard een andere ervaring geeft wanneer je aan boord komt. Maar aan de services is niets veranderd, en komen er heel veel dingen terug die op de rest van de vloot ook te vinden zijn. De rederij gaat mee met de tijd, en houdt het schip toegankelijk voor alle leeftijden.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Interior schip
 • Personeel
 • Sel de Mer en Tamarind Restaurant
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 6 september, 2016 19:18
Kees de Jong
Koningsdam 67.0
67.0

Ik was op dezelfde reis als Aad Prevo. Ik kan wat hij schrijft ondersteunen. Het is inderdaad schandalig dat de HAL veel ruimtes die normaal voor het publiek zijn, verhuurd aan de art verkoop van schilderijen en dat dag in dag uit.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • eten
 • hut
 • personeel
Negatieve punten
 • HAL Seatle
 • Verhuur openbare ruimten
 • Show
Geplaatst op 7 september, 2016 18:43
D Erckens
Koningsdam 68.0
68.0

Ook ik was aanwezig op bovengenoemde reis. Op 9 van de 14 dagen waren inderdaad één of meerdere ruimten verhuurd voor de verkoop van schilderijen. Hieronder waren alle zeedagen. Heb ter plekke diverse malen een klacht ingediend. Helaas zonder succes. Omdat ik graag in het kraaiennest verblijf en dat niet of beperkt toegankelijk was, heeft dat toch een negatieve invloed gehad op mijn cruise beleving.
De ruimten die wel beschikbaar waren op de tweede verdieping waren erg donker (kleinere ramen).
Het schip is nieuw, maar beslist niet vernieuwend. De kamers zijn kleiner, de kastruimte is minder. Badkamer is kleiner. De inrichting van de grote eetzaal miste de grandeur en was ook niet modern/eigentijds.
De shows van de HAL singers en dansers waren wel enorm verbeterd. De beste shows die ik tot nog toe van HAL gezien heb. De service was als vanouds, dus goed. Eten was goed, maar ik heb de indruk dat ook hier geleidelijk bezuinigd wordt. Minder keuze in het Lido en ook in het grote restaurant.
Miste ook de bibliotheek.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • personeel
 • eten
Negatieve punten
 • niet toegankelijk zijn van openbare ruimten
 • geen bibliotheek
 • diverse veranderingen waren m.i. geen verbeteringen
Geplaatst op 8 september, 2016 18:37
Johanna
Koningsdam 39.4
39.4

In augustus met de Hal richting IJsland gevaren.
Schip valt tegen vreselijk kleine standaard hutten .
Iedere dag was er wel een publieke ruimte afgehuurd voor een private party van park west schilderijen verkoop.
In het crow's nest werd je met je glas wijn gewoon weggestuurd. Hier tegen in gaan heeft totaal geen zin.
Een rederij moet begrijpen dat publieke ruimtes (waar je voor betaald) voor iedereen toegankelijk moet zijn .
Park west heeft al een shop op het schip!!
Personeel is vriendelijk en behulpzaam.
Het eten is goed maar aan speciale dieet verzoeken kan niet worden voldaan als je bent ingedeeld bij de open zitting .Theater voorstellingen zijn matig behalve de Broadway shows van de vaste dansers.
Helaas treden ze maar weinig op.Dit is onze 11de cruise met de Hal altijd tevreden geweest maar dezecruise gaf toch de meeste irritatie.Vaak waren de tafels in de dining room nog bezet en werd je er toch naar toe gebracht of je zat aan een tafel van 8personen met z'n tweeën In deze reis nog nooit zoveel lege stoelen gezien aan een tafel.
Erg ongezellig ...
De route van de reis maakte veel goed.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Vriendelijk en behulpzaam personeel
Negatieve punten
 • Afhuren van publieke ruimte voor commerciële doelen.ParkWest schilderijen.
 • Personeel heeft geen overzichtover de tafels dining kroom waardoor rijen voor de eetzaal staan.Geen dieet mogelijkheid!!
 • Geluid bij film bij het zwembad veel te hard
Geplaatst op 8 september, 2016 21:39
Ans en Hans
Koningsdam 52.8
52.8

Onze reis met de Koningsdam viel ook tegen. Je voelt je geen gast. Onbeschoft gedrag van gasten wordt gewoon getolereerd. Met blote voeten een stoel bezet houden in Crows nest, of de handdoeken bij het zwembad lang laten liggen of kledingvoorschrift negeren werd niets van gezegd. Muziek te hard. Erg vroege dinertijden van 17:15 uur ipv 18 uur wat eerder vermeld was. Volgens mij wordt er een andere policy gehanteerd.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • BB kings club was leuk maar wel hard
Negatieve punten
 • hutten
 • klein zwembad
 • onze klacht werd niet goed behandeld
Geplaatst op 19 september, 2016 07:36
Annie
Koningsdam 51.0
51.0

Ook ik was op deze varende kunstveiling en heb dezelfde opmerkingen/klachten ten aanzien van het telkens bezethouden van zitruimtes zoals de Crow Nest door Park West die soms wel 2 x per dag een kunst veiling en/of lezing gaf. Juist op zeedagen wil jij in deze ruimtes heerlijk zitten. maar hier gaat de commercie voor en dit zal wel meer opleveren dan een gemiddelde gast, alleen hebben deze gasten ook betaald voor deze ruimtes. Klagen had geen zin de cruise director ( in gezelschap van de kapitein ) vond het heel normaal dat deze ruimtes werden verhuurd dat gebeurd in een hotel ook stelde hij . Alleen vergeet deze man dat wij een reis op een schip boeken mede om de mooie uitzichten enz. Ook werden ander lezingen om Park West in kleinere ruimtes gepropt wat vervelende situaties opleverde. Deze cruise director mogen ze overigens verder wel thuis laten, is zonde van zijn salaris want de animatie op de Koningsdam bestaat uit schilderijen verkoop, extra verkopen van de Shops en Film. Het programma in het theater was van laag niveau , Op de eigen zangers en dansers na die maar 2 x kwamen ?) en een man die diverse instrumenten bespeelden, die waren zeer goed. Is Tobias eigenlijk wel op de Koningsdam geweest want als ik mijn ervaring en die van vele andere lees is het raar dat hijzeer tevreden kan zijn . 2 1/2 uur er over doen om aan boord te komen. Heb ik nog nooit meegemaakt. Een plaats vinden in het Lido markt is als of er 500 man teveel op het schip zitten en dus een hele klus. Tobias vind dat je dan maar b.v. in het zwembad moet gaan eten . Als ik dat gewild had , had ik dat wel gedaan maar ik wil niet eten in een gloor lucht maar in het Lido als de Dining room geen ontbijt serveert Inderdaad is het geluid van de film in zwembad zo hard dat je gewoon weggaat als je een film wilt bekijken. Wilt de leiding de gasten wel vermaken,, het ligt zeker niet aan het personeel die doen stinkend haar best om het ons naar de zin te maken. Het is de leiding , die het maar niet wilt snappen en het schip , het lijkt dat het schip niet berekend is op zoveel gasten en daardoor is er overal te weinig plaats . Ook in Grand Dutch Cafe, wat overigens een topper is. Ik vond onze balkonhut prima in orde met in de mooie badkamer een inderdaad raar geplaatste WC. Eten in de Dining Room dik in orde , in het Lido regelmatig niet erg warm. Wat mij op viel er is aardig wat geld uitgegeven om in het Lido zeer moderne handdouches te installeren maar als hier geen controle op is, is dit ook weer zonde van het geld. Het in Engeland aan boord gaan met 1 gangway voor lopers, rolstoelers en mensen die nog van boord gaan is te gek voor worden , in latere havens was dit opgelost.
Ik zou eigenlijk deze reis met een andere maatschappij gemaakt hebben maar ik moest en zou met de Koningdam , wat heb ik een spijt. Ik heb geen minuut het gevoel gehad Wouw, wat ben ik een geluksvogel op dit schip te zijn er is niets moderns aan. Ik heb al eerder met de H.A.L. gevaren maar dat waren betere ervaringen dan op de Koningsdam. Ik ga mijn 16e Cruise zeker niet maken met de H.A.L. want deze reis was zeker het geld niet waard.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Grand Dutch Cafee
 • Goed en zeer vriendelijk personeel
 • Mooie hut
Negatieve punten
 • Afsluiten publieke ruimtes voor Park West
 • Zeer slecht menagement
 • Te veel verkoop demonstraties
Geplaatst op 29 september, 2016 13:36
Nico Koning
Koningsdam 80.6
80.6

Onze 6e cruise met de HAL. Nu met de Koningsdam.
Mooi schip, we hadden een mooie veranda hut op de 6e verdieping met een prachtig balcon.
Personeel was zoals altijd zeer klantvriendelijk.
Eten in de diningroom was ergerlijk, er werd teveel heen en weer gelopen, was irritant, ook voor de tafelstewards, komt door de openzitting.
Het oude systeem met 1e en 2e zitting was veel rustiger.
Dutch café was grote klasse, niet alleen voor de Nederlanders.
Shows vonden wij tegenvallen, behalve de dansers van het schip, die waren fantastisch.
Excursies zijn erg duur, soms met een super slechte lunch ( Sint Petersburg )

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Onze hut
 • Dutch café
 • Personeel
Negatieve punten
 • Open zitting
 • Dure excursies, met een slechte lunch. Sint Petersburg
Geplaatst op 29 september, 2016 14:26
John van Dijk
Koningsdam 94.0
94.0

Prachtig schip,
vriendelijke bemanning,
goede service,
uitstekend eten,
goede sfeer,
Dutch cafe uitstekend,
Sel de Mer uitstekend,

Vertrekmaand

November

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • service
 • eten
 • hutten
Negatieve punten
 • excursies te duur
Geplaatst op 28 november, 2016 08:44
Cornelis Verschoor
Koningsdam 82.4
82.4

Mooi/modern, maar sfeerloos aangekleed schip met "kerstverlichting" in eetzaal, hut 4203 met supergroot bal-kon;(voor >1.80m akelig geplaatst toilet) genoeg bergruimte; slechte zitbankarmleuningen: TV zonder BVN en helaas zelfs zonder klassieke muziek! goede verlichting; als kunst poster van een kraan! Ongezellig kille eet-zaal; menuekeuze niet optimaal; wel goede bediening en service; ook goed eten en personeel Lido; geweldig theater met oa. frozen earth en Dutch café; geen library ; geluidsoverlast van omgeving bij Lincoln klassiek maar na 28-nachten cruise heb je hun repertoire echter al 6x gehoord! Geen bioscoop. Bij zwembad film moeilijk volgbaar. Hut-en wasservice feilloos. Engelstalige komieken met mitrailleursnelheid vaak niet te volgen, zelfs niet voor engelssprekende Nederlanders. Positief over deze cruise, goed schip, maar veel liever 14 liften op de HAL-schepen en op de Oosterdam.nw Amsterdam was wel klassieke muziekkeuze op TV= casus belli

Vertrekmaand

Oktober

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Transatlantisch

Positieve punten
 • Grand Dutch café en theater
 • goed Canaletto en Lido
 • Servicegerichtheid personeel
Negatieve punten
 • Veel te veel wachttijd bij liften in middenschip
 • Kil;geen HAL-stijl:geen wandschildering zeilschepen op e
 • TV zonder klassieke muziek; geen opera in theater
Geplaatst op 24 december, 2016 15:58
Marion Burgers
Koningsdam 94.0
94.0

Vandaag teruggekomen van een fantastische reis naar de Noorse Fjorden.
Ik was onder de indruk van het eten, zo heerlijk en zo vers allemaal.
Hut ook goed en alles aanwezig.
Het enige minpunt vond ik dat er veel te weinig rookplekken zijn. Op het balkon mag je al niet meer roken,
alleen buiten in de kou boven bij het Lido-deck. En op een paar plekken in het casino, maar dan moest je wel spelen. Het schip is zo groot, kan er dan niet een aparte horecagelegenheid komen voor de rokers?
Ook wij hebben de volle mep betaald. Om deze reden weet ik niet of ik weer ga cruisen.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • fantastische keuken! Eten allemaal vers!
 • heerlijke bedden
 • vriendelijk personeel
Negatieve punten
 • te weinig rookplekken! Zeker met koud weer
 • geluid van film te hard bij zwembad
Geplaatst op 21 mei, 2017 11:24
Adriana Ootjers
Koningsdam 78.2
78.2

Heerlijke cruise gehad naar Noorwegen, Flam, Stavanger, Kristiansand en Oslo.
Helaas zat de eerste paar dagen het weer niet zo meer maar dat werd in Oslo beter.
Schip is prima, van alles te doen. Hut heeft alles wat je nodig hebt en een super douche. Jammer dat er geen water staat om je tanden te poetsen. Wat ik ook miste is een waterkoker om zelf een kopje thee te maken in de hut. Het personeel is super en doet zijn/haar uiterste best om het de gasten naar de zin te maken. Chapeau !
Eten vonden wij geweldig, alleen de eerste dag pech. We hadden net onze fles wijn geopend toen op het Lido dek alles dicht ging en we naar beneden in de Dining room moesten. We hebben ook in Tamarind gegeten en canaletto. Super was dit.
Ook om de veiligheid is gedacht. Zodra je aan land bent geweest en weer terug naar het schip wilt moet je de pas laten zien en je tas laten scannen.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • eten
 • personeel
 • het Schip zelf
Negatieve punten
 • te veel kosten om een drankje te kopen
 • geen waterkoker in de hut
Geplaatst op 30 mei, 2017 13:04
Monica
Koningsdam 97.4
97.4

Fantastische reis naar de Baltische staten. Ik had wat negativiteit gelezen over de koningsdam, zou geen HAL sfeer zijn, geen gezellige dinningroom. Nou sorry ik begrijp het niet. Prachtige mooi boot, hangt goede sfeer. Hutten erg mooi, met fantastische douche en prachtig uitzicht in oceanview 7001 op de voorkant van het schip. Personeel weer zo behulpzaam en service gericht fantastisch. Ik loop met een rollator en wordt zonodig direct geholpen heel fijn. Dinningroom vond ik er prachtig uit zien , eigenlijk alles! BBKing en billboard vonden leuk om elke avond ff naartoe te gaan. Het eten was heerlijk van Lido, tot dive in, pizza enz genoten. Gelukkig hadden wij een drankenpakket bij de boeking gekregen anders was de rekening aardig opgelopen zeker ivm fooiengeld. Het was even wrang om de prijzen te zien 6 weken voor vertrek(soms de helft) maar dat heeft het drankenpakket weer goed gemaakt. Dus zoals boven gelezen absoluut geen negativiteit over de koningsdam( vorig jaar nog met de Rotterdam geweest, dan zie je toch wel erg groot verschil hoor. Is een oude boot aan het worden met achterstallig onderhoud, natuurlijk ook enorme sfeer maar comfort voor die prijs vind ik ook heel belangrijk).
Wij komen zeker nog terug op de koningsdam

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Mooie boot, moderne look
 • Heerlijke bedden en douche
 • Service was weer TOP
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 15 juni, 2017 20:20
Tinus
Koningsdam 86.0
86.0

Na veel zonvakanties was het voor ons de eerste keer dat we een zeecruise gingen maken. Met ms Koningsdam naar de Noorse fjorden. We vertrokken op 4 juni 2017 uit Amsterdam. Vanaf het eerste moment was het een belevenis. De sfeer, de vriendelijkheid van het personeel, de fraaie en grote, goed aangepaste balkonhut van ca. 30 m² (Vista suite) maakte het feest compleet.
Het hele schip is van boven tot beneden goed toegankelijk en er zijn veel invalidetoiletten. Kortom, heb je een handicap dan ben je welkom aan boord. Daarbij wel de opmerking dat, ingeval je in een grote (elektrische)  rolstoel zit extra aandacht moet schenken aan de bereikbaarheid van de hut i.v.m. de draaicirkel en de beperkte breedte van de gangen.

Over het eten geen klagen en wij zijn wel wat gewend als het om de betere restaurants gaat. Het diner in de diningroom is goed, met voldoende keuzemogelijkheid en ook de andere restaurants zijn van goede kwaliteit. Tegen een geringe bijbetaling kun je daar gebruik van maken.
Prijzen van drankjes viel alleszins mee en beslist niet duurder dan in een gemiddeld restaurant in Nederland of op het terras in Nederland of Spanje. Een cappuccino voor totaal ca. € 2,60 en de meeste cocktails voor totaal ca. € 9,10 is niet duur. Dat is inclusief een vriendelijke bediening.
Wij hadden vooraf een pakket besteld en betaald waarin drankjes, fooien, internet en boordtegoed zat   Natuurlijk betaal je dat, maar tijdens de reis is betalen niet of nauwelijks aan de orde, dat is dus 'all inclusive++' Dat draagt ook bij aan de ontspannen sfeer.

Op verschillende plekken aan boord zijn shows, muziek en ontspanning. Voor elk wat wils. De muziek in het Billboard stopt om ca. 0.30 uur, dus je hoeft niet vroeg naar bed.
Het is geen straf om niet aan de wal te gaan als het schip ergens ligt, je kan je altijd wel vermaken.

De fjorden zijn ook fantastisch, wat een geweldige natuur en pittoreske plaatsjes. Echt een aanrader!!

Voor de notoire rokers is er op het Lidodek (dek 9) voldoende ruimte op het achterdek om een sigaretje te roken.

Jammer dat het personeel achter de servicebalie en excursiebalie niet wisten dat je met een rolstoel e.d. gewoon op de tender kan komen en dus niet een trap af moet zoals de 'gewone' passagiers. Laat je daar niet door afschrikken, er kan meer dan misschien wordt verteld, ook met excursies van boord.
Minder was ook de gigantische papierwinkel die je elke dag weer vindt, dat moet anders kunnen in de moderne tijd.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • service
 • ontspanning
 • eten en drinken
Negatieve punten
 • kennis personeel van eigen schip
 • internet, duur en onstabiel
Geplaatst op 17 juni, 2017 11:24
Frans Buskens
Koningsdam 83.0
83.0

Het was goed vertoeven op de Koningsdam in juni, op onze 14 dagen rich ting Noordkaap. We hebben wel wat geluk gehad met het weer. De temperatuur kwam niet boven de 18 garden, maar met met best veel zon, was het aangenaam vertoeven, ook als het dan niet geheel open ging. Het schip is fantastisch. De pools zijn wat Klein, maar er zijn 5 jacuzies en gratis sauna. ( gescheiden sexe ), met uitzicht naar buiten en rustruimte. Regelmatig gaat het voordek op 5 open voor een mooie blik vanaf de boeg. Maar ook het uitzicht en de sfeer op 12 is prima en dan kan je binnen genieten van een fantastisch uitzicht. Wie wilt bekijkt het buiten, op 3 is een rondom lopende overdekt wandelpad en op 14 een uit kijk van grote hoogte. Het eten is supper in het mooie restaurant op 2 en 3, bij de bij betaal restaurants en op 9 in het buffetrestaurant met een ongekende keuze bij wel 10 afzonderlijke "winkeltjes". Italians, Chinees, saladebar, ijsbar, deserts etc.etc.Voor entertainment is er het fantastische theater met diverse shows, piano bar, Meterepolitain stage, BBKing, en Klein casino. Overmeidelijk zijn blijkbaar de vele shops, schilderijenveiling en boordfotograven met belachelijke prijzen en.... kortingen.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Internationale gasten
 • Nieuw schip
 • Goede sfeer
Negatieve punten
 • Dure wijnen
 • Dure excursies
 • Te veel shops/verkoop/fotograaf
Geplaatst op 25 juni, 2017 15:19
ingrid
Koningsdam 52.0
52.0

we zijn net thuis uit Noorwegen .
we hadden de cruise naar noordkaap .
een geweldige bestemming is ondanks het weer wat niet erg lekker was .
kan over de koningsdam zeggen dat het een mooi schip is .
goed eten en keurige bediening .
leuk is het Hollands cafe. voor een lekker dobben kroket .
of stukje oude kaas . broodje Hollandse garnalen enz .
de variëteit aan eten is geen gebrek .
de drankjes aan boord zijn aan de hoge kant en zeer zeker het aangeboden drankpakket .
54 euro pppd exclusief 15 % bedieningsgeld .
15 daagse cruise aardig oplopend .
je zie dus weinig mensen iets nuttigen .
wij namen een fles wijn bij het eten en als we trek hadden een borrel waar we trek in hadden .
de excursies zijn echt over de top !!!!!
daar vragen ze veel te veel voor. 69 euro voor een wandeling in de stad onder begeleiding toto 169 euro een trip naar noordkaap . en de tip die ik je meegeef boek thuis op internet de uitjes van te voren of ga vroeg van boord en regel op de kant van alles en nog wat voor zeker meer dan de helft dan de hal vraag de tip die wij maakte naar de noordkaap met bus die voor de deur stond de wij het voor 70 euro . met een geweldige stop bij een rendier en een klein vissersdorp . ook de kaartjes van de trein in flam online te boeken.
er zijn overal hop on hop of bussen . dus tel uit je winst .
wij cruisen al dertig jaar en zien het verschil van vervlogen tijden . ook met de hal .
officieren vertonen zich nog maar weinig.en van kaptien diner zie je nietsmeer terug .
Hollandse avonden meer en ook geen cocktail uurtje voor de de Nederlandse gasten
geen zwart wit party . de muziek stop om 23.15 en dan kan je nog alles naar het crowsnest waar dus joep verveeld een plaatje draait . helaasssss . er zijn dus voor en nadelen de koningsdam is statig rustig schip .
met uitzondering van de bb king zaal daar is het leuk tot 23.15 daarna massaal naar bed . ojaaaaaaaaa voor ik het vergeet hou de aanbiedingen in de gaten bespreek niet te vroeg je reis er waren mensen die echt het DUBBELLE van ons hadden betaald en die hadden ook nog een binnenhut. wat dus je pret flink kan drukken .

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • heerlijk eten
 • geen gillende kinderen
 • netjes en vriendelijk personeel
Negatieve punten
 • saai op zeedagen
 • dure drankjes en zeker de pakketen
 • excursies belachelijk duur
Geplaatst op 25 juni, 2017 17:56
Jacques
Koningsdam 40.4
40.4

we zijn eveneens pas terug thuis van de cruise naar Noordkaap .
een prachtige bestemming het wees niet te best maar wel een prachtige middernachtzon gezien .
Wij hadden een familie hut (hutje) met 3 personen op het benedendek.
Tijdens de storm was dat wel een voordeel, hoger op het schip was er meer beweging en waren er aantal zieken
De koningsdam is een mooi schip .
Het eten was goed 3 van de acht restaurants zijn in de prijs begrepen de anderen dik bij te betalen.
Lido restaurant is een soort veredelde Ikea buffet en bij momenten te weinig plaats.
Diningroom goed de mooiste zijn op voorhand vast besproken steeds.
De drankjes aan boord zijn te duur het aangeboden drankpakket .
55 dollar per persoon per dag plus 15 % bediening, te nemen voor iedereen van de kamen en voor de duur van de ganse reis, (wij waren met 3).
De excursies zijn echte geldklopperij. Een treinritje ongeveer 40 minuten een wafeltje en een tas koffie, mooi 15 dollar. Een busritje van ongeveer 35 km heen en 35 terug naar de Noordkaap kost gewoon 170 dollar . De kenners boekten boek van thuis uit via internet de uitjes. expert gingen alleen vroeg van boord en regelden de zelfde trips aan soms het derde van de prijs. De treintje reden zeer mooie ritten door de steden voor 15 a 20 Dollar. De hop on hop of bussen zaten soms wel heel vol .
De machinekamer en de brug bezoeken was ook netje 150 Dollar.
Pret wordt wel gedrukt door de te hoge prijzen.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Mooie reis en mooi schip
 • Goeie service
 • Prachtige bestemmingen
Negatieve punten
 • Het is een geldklopperij
 • onnodig lange vaart (3 nachten +2 dagen)
 • Niet bijbetalen is enkel water en eten meer niet
Geplaatst op 26 juni, 2017 15:21
C. Lagendijk
Koningsdam 80.0
80.0

Op 11 juni vertrokken voor onze derde HAL cruise, deze keer een 14-daagse reis naar de Noordkaap. De Koningsdam is een schitterende schip. Alles ziet er keurig uit, maar dat mag dan ook wel voor een schip van iets meer dan één jaar oud. Het atrium in het schip is niet erg spectaculair, eigenlijk tegenvallend. Wel is te merken dat het aantal reizigers aan boord toeneemt. Vooral in het Lido restaurant tijdens het ontbijt en de lunch is het erg druk met een gebrek aan zitplaatsen. Ook in de dining room is te merken dat het aantal reizigers toeneemt. De fantastische bediening serveert de verschillende soms wel erg snel achter elkaar. Verder is het eten van goede kwaliteit. De dining room an sich doet wat koud aan en zeker de benedenverdieping is erg vol met heel veel tafels. We hebben ook één avond in het Tamarind gegeten wat echt top was en de extra charge zeker waard was.

Wij hadden een balkon hut op dek 5 (Gerschwin) welke van alle gemakken was voorzien. Het balkon is keurig qua afmeting. De badkamer is ruim met een heerlijke douche. Ook is er voldoende opbergruimte. Ook hier is het personeel fantastisch, erg vriendelijk en zeer behulpzaam. Enige minpuntje is voor mij de lengte van het bed, wat iets te kort was.

Het entertainment aan boord vonden wij beter dan eerdere cruises. Door de tempraturen vinden eigenlijk alle activiteiten binnen plaats en dat zorgt er voor dat het overal gezellig druk is. De world stage is erg mooi waarbij de LED verlichting alle shows goed ondersteunt. De BB King's club is erg leuk met hele goede muzikanten, wel is het volume soms echt te hard.

De reis was fantastisch met prachtige landschappen en leuke steden en dorpjes. Alle uitstapjes aan wal hebben we zelf geregeld want de prijzen van de excursies zijn erg hoog, eigenlijk schandalig hoog in sommige gevallen.

Concluderend: we hebben erg genoten van onze cruise maar is de Koningsdam qua aantal passagiers voor ons iets te groot en zeker niet ons favoriete HAL schip. Ondanks dat het ons opviel dat er her en der wat beknibbeld wordt door HAL, vonden we het wel weer erg de moeite waard. Het personeel is echt fantastisch.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Mooie, ruime hut
 • Fantastisch personeel
 • Erg mooie route
Negatieve punten
 • Te druk in Lido tijdens ontbijt en lunch
 • Prijzen excursies veel te duur
 • Sfeer in dining room ontbreekt
Geplaatst op 2 juli, 2017 20:48
EHPT
Koningsdam 75.0
75.0

Van 23 t/m 30 juli cruise gemaakt met de Koningsdam naar Noorwegen ( Vikingssaga). Dit was de eerste cruise met de HAL. Het schip ziet er netjes uit, ook onze hutten (Vistasuite -dek 5) waren goed en schoon zowel de hut als de badkamer en een zeer vriendelijke hut steward.

Ook het personeel in de dining room is zeer vriendelijk en zeer klant gericht. Over het eten in de dining room hebben wij niets te klagen gehad alles was kwalitatief zeer goed. Voor het ontbijt en lunch gingen we naar de Lido market, dit is wat betreft het ontbijt het prettigst omdat je niet al het geen je besteld tegelijk geserveerd krijgt zoals bij het ontbijt in de dining room.

De muziek (volume) bij de diverse optredens onder andere bij BB-King en in het theater zijn veel en veel te hard tegen het vervelende aan, hier moet iets aan gedaan worden!!!
Ook duren sommige optredens te lang (klassieke muziek) waardoor er in de betreffende bar geen drankjes te krijgen zijn en je verplicht bent naar een andere bar te gaan.

Als laatste nog even een opmerking over de ontscheping zoals bij ons het geval was niet bij de PTA maar bij VCK waterland terminal was een enorme chaos dit was door de afhandelaar (PTA ? ) slecht georganiseerd.
Terwijl de inscheping bij de PTA perfect geregeld was zeker omdat wij met iemand reisde in een rolstoel.

Wij hebben een fijne cruise gehad met de Koningsdam en hebben er erg van genoten.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Keurige Hut
 • Heel vriendelijk personeel
 • Mooie route
Negatieve punten
 • Te harde muziek bij optreden in bar en theater
 • Peperdure excursie\'s
 • Prijs drankpakket erg hoog
Geplaatst op 3 augustus, 2017 19:06
Nico
Koningsdam 86.0
86.0

Voor de 2e keer met de Koningsdam naar Noorwegen geweest, een zeer prettig schip met zeer vriendelijk personeel, altijd in voor een praatje en goed gehumeurd.
Eten in de restaurants is zeer goed, altijd een feestje om te gaan dineren.
Bij de lunch kan het op het Lido dek druk zijn, maar bij het zwembad is dan genoeg ruimte om rustig te eten.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • personeel
 • eten
 • hutten
Negatieve punten
 • dure excurcies
Geplaatst op 15 augustus, 2017 20:30
w.m.g Reining
Koningsdam 91.0
91.0

Het was een super goed verzorgde reis naar Noorwegen, waar wij nog lang van zullen nagenieten. Wij zullen zeker nog eens een reis met de Holland Amerika Lijn maken.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Het personeel ( Made en collega???) dat onze kamer 4029 verzorgde is met een woord super, deze mensen zijn goud waard voor dit bedrijf.
 • De stuward Rizki en collega Gustav zijn super in de bediening en verzorging van de gasten aan tafel 158 in het restaurant op dek 3.
 • De sommelier Yohan in het restaurant op dek 3 is een medewerker met verstand van zake, hij kan een gast van een goed advies voorzien en is zeer behulpzaam en vriendelijk.
Negatieve punten
 • Gezien er veel nederlandstalige gasten aan boord zijn, zou een paar nederland sprekende zenders op de televisie, zeer wenselijk zijn.
Geplaatst op 4 september, 2017 18:11
Eef Fens
Koningsdam 34.0
34.0

In tegenstelling met cruises op de Rijndam-Rotterdam en Eurodam, vond ik de Koningsdam een koude en kille boot. Voor wat mij betreft te modern, en gericht op een jonger publiek. De schepen van de HAL worden groter, en de hutten kleiner, dat zal op den duur GEEN succesformule blijken. Verder is het entertainment van een bedroevend gehalte. Geen Sail off Party, geen Barbecue, en geen live muziek aan dek. Om niet te spreken van de Theaterproducties, want die gaan nergens over, opgevoerd in een theater waar de airco véél te hoog staat. Verder wil ik even kwijt dat de HAL haar prijzen vwb excursies, dranken en fooien maar blijft opvoeren. Ik zal in de toekomst de HAL trouw blijven, onze volgende cruise is al geboekt, maar dan wel op de wat oudere schepen. Op de Koningsdam zet ik nooit meer één voet.

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Dineren restaurant
 • Ontschepingsprocedure
 • weet niet
Negatieve punten
 • Binnenhut
 • Afzuiging badkamer
 • Entertainment
Geplaatst op 4 oktober, 2017 19:39
Willem en Anita
Koningsdam 90.6
90.6

Veel reacties gelezen over de Koningsdam de een positief de ander negatief. Het is een modern schip ook de inrichting is modern t.o.v. de andere HAL schepen die klassiek zijn ingericht en daarom moet je ook niet de Koningsdam maar vergelijken met de andere HAL schepen, het is een kwestie van smaak en gewenning. De nieuwe schepen worden ook modern ingericht. Op 17 september vertrokken vanuit Amsterdam naar de Middellandese Zee voor een reis van 17 dagen. De Koningsdam is een schitterende schip. Alles ziet er keurig en schoon uit . Het atrium in het schip is ook modern t.o.v. de ander HAL schepen ook dit is een kwestie van smaak niet erg spectaculair, maar eigentijds. Het is te merken dat er meer reizigers aan boord zijn dan op de andere hal schepen. Vooral in het Lido restaurant tijdens het ontbijt en de lunch kan het druk zijn, maar ik heb niet gemerkt dat men lang moet wachten voor een zitplaatst, heb eerder de indruk dat men moeite heeft om aan te schuiven bij andere mensen aan een tafel. Personeel was weer ,zoals vanouds, fantastisch zoals we gewend zijn bij de HAL
Ook ik als ervaren reiziger bij de HAL was het in het begin even sceptisch over dit schip maar je moet deze schip maar niet gaan vergelijken met de andere schepen van de HAL , het belangrijkste is de verzorging, gastvrijheid en bediening dat is onveranderd gebleven. Goed

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • bediening
 • hutten
 • restaurants
Negatieve punten
 • vind je overal, als je die wilt vinden
Geplaatst op 16 oktober, 2017 15:36
Leendert B
Koningsdam 81.4
81.4

Prachtig schip zowel van binnen als van buiten.
Personeel zoals altijd weer erg vriendelijk.
De Diningroom vind ik persoonlijk te modern en veel te geel waardoor je het idee heb aan het paasdiner te zitten.
De kaart heeft naar mijn idee minder afwisseling dan voorheen op de Rotterdam.
Helemaal geweldig is de Dutch cafe. Heerlijke hapjes, snacks, soep, heerlijke tapbiertjes van verschillende merken en een aantal speciaal bieren zoals Duvel.
Ook de pianobar is super gezellig .
BB king club is erg luid aanwezig en is ook een vaker gehoorde klacht van mensen die een garantiehut boekte en vlak bij deze club terecht kwamen met hun hut.
Het theater is mooi maar wel erg modern, je mist bij de shows de opengaande gordijnen.
Restaurant Tamarind is echt geweldig als je van de echte Oosterse keuken houd.
De Pinnacle Grill smaakt zoals altijd weer goed maar is minder sfeervol dan op de Rotterdam.
Al met al heel tevreden over dit schip en kan niet wachten om weer op reis te gaan met de Koningsdam.
Het enige minpunt vond ik de geboekte massage. Vooraf moet je een formulier invullen met eventuele pijnpunten en tijdens de massage merkt ze die punten op. Na de massage stond er een tasje klaar met smeermiddeltjes en een bonnetje om te tekenen. dit wilde ik niet en ze reageerde niet echt vriendelijk. Toen ik op mijn boordrekening keek was dit bedrag zelfs al in rekening gebracht en is later wel weer gecanceld.
Maar vond dit niet passen bij de HAL en zal ook nooit meer van zulke behandelingen gebruik maken aan boord.

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • Tamarind
 • Dutch cafe
 • veel info op de tv.
Negatieve punten
 • Agresieve verkoop na massage behandeling
 • BB King club te luid.
Geplaatst op 31 december, 2017 15:08
Jacqueline
Koningsdam 97.0
97.0

Eindelijk weer een keer een cruise gedaan met HAL. Na onze laatste poging 5 jaar geleden (Eurodam) hadden we besloten dat zolang HAL alleen van die donkere deprimerende schepen had, onze voorkeur uit bleef gaan naar de Solstice schepen van Celebrity. Maar dan de Koningsdam! Wat een verademing! Een plezierig ruim, open en fris ogend schip. Leuke kleurcombinaties, op veel plaatsen denk je automatisch aan tulpen en delfts blauw. Goed gedaan! We hebben overigens geen moment last gehad van de grootte van het schip en het daarmee gepaard gaande aantal passagiers. Nimmer echt hoeven wachten, hooguit even aanschuiven bij het van boord gaan en terug aan boord komen.
De service aan boord was en is nog steeds top. De overwegend Indonesische en Philipijnse bediening is echt het grootste pluspunt van HAL.
De vele extra restaurants aan boord zijn stuk voor stuk uitmuntend. Dutch Café, Pinacle Grill, Sel de Mer en natuurlijk de topper Tamarind. Ook de main dining room is een mooie lichte ruimte, waar het - zoals op alle cruiseschepen - op piekuren wel erg druk kan zijn en vooral lawaaierig. De bediening loopt gesmeerd en ook daar is het eten top hoewel niet altijd even warm (maar ook dat komt bij alle maatschappijen voor).
Entertainment is erg persoonlijk. Zoals de meesten aangeven is de muziek bij BB King te luid, maar ook ontzettend goed! Wat we hebben gezien in het theater was goed, het gebruik van de wanden in het theater is vernieuwend!
Onze gewone balkonhut was prima, ongeveer dezelfde grootte als bij andere maatschappijen. De douche was anderhalf keer zo groot en plezierig met een glazen douchedeur, geen plakkend gordijn. De opstelling van het toilet (schuin) is een ontwerpfoutje, maar heeft zeker geen afbreuk gedaan aan ons vakantiegenot. Matrassen iets te stevig naar onze smaak, maar ook dat is weer erg persoonlijk.
Er is veel gezeurd over het promenadedek, wij waren al blij dat er uberhaupt een promenadedek is! Alle dagen onze rondes gelopen, niet te druk en op voldoende plaatsen mogelijkheid om even over de railing te hangen en naar de zee te staren. Het deels achter de tenders lopen heeft soms ook zijn voordelen, bijvoorbeeld als het erg hard waait.
Wij vinden de Koningsdam een mooi en prettig ruim schip met veel extra's en kijken al uit naar onze volgende cruise met HAL.

Vertrekmaand

November

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • ruim schip, licht en warm ingericht
 • de vele extra restaurants
 • de bemanning
Negatieve punten
 • het grote filmscherm aan het zwembad geeft veel lawaai
Geplaatst op 14 maart, 2018 14:34
Andreas
Koningsdam 63.0
63.0

Mijn eerste en ook wel laatste cruise , zeker met de Holl.Am.Line , een reis met heel veel iude en minder valide buitenlanders , incl. krukken, rollaters en scootmobiels , het leek wel de Henry Dunant van het Rode Kruis. Mede hierdoor vaak erg druk bij liften en eetzalen/restaurants. Voor vrijwel alles moet je fors bijbetalen, zeker voor de excursies, (fun)cursussen, drankjes , internet. Entertainment was deels wel goed verzorgd maar wel erg kort, na 3 kwartier moest je weer "door" naar de volgende locatie met steeds weer een nieuw drankje natuurlijk. Onze pakketreis was incl. vliegreizen. hotel en transfers , maar wel vreemd dat zo'n dure reis uitgevoerd wordt met goedkope, kale budget luchtvaartmaatschappijen zonder al te veel eten en drinken aan boord. Ook was er geen opvang is op het vliegveld waardoor je wel heel erg laat in je hotel aankomt dat ook nog net de andere kant oplegt dan de vertrekhaven hetgeen veel extra rij-uren oplevert.
De hut was mooi en netjes ingericht incl. balkon en ook het eten was goed verzorgd zij het wel dat je af en toe lang moest wachten voor er een plaatsje vrij was aan tafel bij wild vreemden dikke Amerikanen met stoere en opschepperige verhalen. Het Dutch Cafe was een een openbaring met goede koffie, lekkere koek en hollandse verhalen en vriendelijkheid. Al met al een erg dure cruise reis waarbij je toch maar weinig tijd hebt om nog iets van de stopplaatsen te zien of je mag meedoen met de fors betaalde excursies en strandstoelen. Er zijn tegenwoordig best wel beter betaalbare alternatieven , je ziet ze bijna dagelijks in de krant cruises met scherpe tarieven en ook best nog heel wat comfort en goede verzorging. Jammer maar voor mij geen HAL meer !

Vertrekmaand

Februari

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • mooie ruime hut
 • goed eten
 • nette bediening
Negatieve punten
 • erg duur en druk , weinig tijd om iets te zien
 • veel oude minder validen aan boord
 • kort entertainment optredens , veel extra kosten
Geplaatst op 13 april, 2018 14:45
Annemiek Hoppentocht
Koningsdam 94.2
94.2

We zijn van 11 april t/m 21 april 2018 aan boord van de Koningsdam geweest op een Middellandse Zee cruise. Het was echt geweldig. Wat een prachtig schip! Het personeel was erg attent. Het eten was super. Werkelijk niets op aan te merken.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Alles was perfect
Negatieve punten
 • Geen negatieve punten
Geplaatst op 24 april, 2018 15:30
Hans van Saane
Koningsdam 86.0
86.0

Na een 7 daagse cruise naar de Fjorden weer thuis in Nederland na een geslaagde cruise. Inschepen duurde precies 15 minuten. Om 14.00 uur bij de terminal aangekomen en om 14.15 in de hut. Waar kan het sneller. Geen vliegstress en lekker makkelijk. Na 1 dag op Zee brak de zon door en deze is niet meer weggeweest. In Flam lekker gelopen naar de Waterval en ons een hoop geld bespaard, want de treinreis is aan de dure kant. In Stavanger lekker gelopen en een hoop foto`s gemaakt van Mein Schiff 1, die daar ook aan de kade lag. In Kristiansand was er de nationale feestdag en daar liep de gehele bevolking in Kledendracht. Als toetje naar Oslo met 23 graden en veel zon. Een mooie reis met een zomerse temperatuur. Het schip is in een goede conditie, waarvan we ook erg hebben genoten. Een mooie ervaring voor een weekje cruisen.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Ruime Hut en veel opberg ruimte
 • Inschepen in Amsterdam
 • Nederlandse taal op het schip
Negatieve punten
 • Vaste en vrije diner zitting door elkaar
 • weinig gebruik van filmdoek bij zwembad
 • dure excursie`s
Geplaatst op 23 mei, 2018 18:41
Peter huisman
Koningsdam 60.6
60.6

5x met de hal geweest,waaronder 2x met ma Rotterdam,2x koningsdam en 1 x eurodam.
Ik vind de prijzen van de maatschappij absurt duur,daar bedoel ik mee excursies,foto,s,en een rondleiding brug machinekamer absurt hoog,schandelijk gewoon.
Volgende x gaan we weer heerlijk met de Aida en mein schiff daar is alles inclusief.
Voor ons voorlopig geen HAL meer.

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • Dutch caffee
 • Kan hele dag eten onbeperkt
Negatieve punten
 • Te modern,straalt geen warmte uit
 • Veel oude valide mensen,echt een bejaarde maatschappy
 • Veel te hoge prijzen,en te harde muziek
Geplaatst op 25 juni, 2018 19:00
Trudy van der Heide
Koningsdam 79.0
79.0

Koningsdam is ons allereerste grote HAL schip geworden. Dus een Try out.
Wij hebben de reis naar de Noordkaap gemaakt op een volledig bezet schip.Hierdoor stonden er in de gangen veel opstakels, echter niet bij ons!
Wij persoonlijk vinden haar te groot.
Lido veel te druk tijdens ontbijt en lunch op de zeedagen. Stoelen in Dutch cafe de leuningen voor mijn man te laag hierdoor niet echt gemakkelijk te zitten wel een gezellige plek.Sommige stoelen vooraan in Crow's nest te breed voor een persoon en te smal voor 2. Bovendien de zittingen te lang en daardoor altijd kussens nodig om gemakkelijker te kunnen zitten. Hierdoor de mogelijkheid van meerder stoelen beperkter en dan wordt het iedere keer weer zoeken naar en plaatsje.
Barkrukken te ver van de bar en hebben geen voetsteunen ter plaatse.
Promenade dek voor ons niet aantrekkelijk te lopen, wij zijn de oudere minder moderne schepen gewend .
T.G.V. de plaatsing van de reddingsboten te weinig zicht.Bovendien misten wij de sfeer van het ontmoeten van bekende mede reizigers die ook uitkeken naar dieren die op zee te vinden zijn!!
Hutten zijn smaller geworden kastruimte ook wat minder.Toilet niet op een gemakkelijke plek
Hutten zijn verder wel van alle gemakken voorzien en leeslampen boven bed uitstekend te regelen.
Tv mooi groot scherm.
Diner in hoofdrestaurant erg druk en door alle verschillende eettijden rommelig,echter dankzij onze super mooie tafel aan de raamkant was het voo ons acceptabel.
Eten uitstekend van kwaliteit. Crew fantastisch maar wat moeten ze hard werken om de zaak op de rit te houden!
Officieren spreken Nederlands en behulpzaam.
Muziek in Queens lounge te luid en Limcoln center hier lietde kwaliteit van de musici te wensen over.
Koningsdam singers en dansers van zeer goede kwaliteit de uitbestede producties wat minder
Schermen rondom theater mooi .
Onze conclusie voor 1 - 2 weekse reizen een mooi schip ,daar wij graag langer gaan is dat voor ons geen echte optie.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • eten van goede kwalitiet.
 • service van de crew
 • modern ,mooi schip
Negatieve punten
 • uitermate druk ,muziek te luid
 • lido niet goed ingedeeld iedereen holt daar door elkaar heen hadden een doorgang in het midden kunen maken
 • te smal promenadedek
Geplaatst op 2 juli, 2018 10:07
Celis maria
Koningsdam 90.6
90.6

Super verlof gehad was onze 1ste cruise maar zeker niet de laatste

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Zeer proper
 • Zeer vriendelijk
 • Top top top
Negatieve punten
 • De kapper
 • Hut iets te klein voor 4
Geplaatst op 16 september, 2018 13:43
Bob Rodenburg
Koningsdam 99.4
99.4

De Koningsdam is me enorm meegevallen. Interieur is prachtig en ruim opgezet. Enorm veel personeel wat je voortdurend bijstaat. Nadeel van de Koningsdam is de ruimte die de reddingsboten en tenders innemen, helaas is dat bij de meeste moderne cruiseschepen zo. Het levert extra balkonhutten op... Maar je kan nog steeds op het hoofddek een rondje buiten lopen en er zijn voldoende plekken voor een mooi uitzicht. Ander puntje, de meeste balkonhutten hebben een kleiner balkon dan we gewend zijn, maar ze zijn nog altijd gemiddeld groter dan bij veel moderne concurrenten.
De Queenlounge is een geweldige verbetering ten aanzien van andere halschepen, het is door de "musicwalk" veel gezelliger aan boord.
Bij het zwembad laten ze tot na middernacht films zien... dat hoeft van mij niet, er kijkt bijna niemand naar en die er wel naar kijken vanuit hun ligstoelen slapen bijna allemaal. Volume is ook veel te hoog.
Je kan beter vanaf je eigen bed naar het ruime aanbod van films kijken op de enorme tv. Hutten zijn prachtig, ik hoor nogal eens dat ze kleiner zouden zijn... nou niet die wij hadden in ieder geval.
Zoals we van de HAL gewend zijn is het eten weer van een hoog niveau, buiten dat zijn er weer eetgelegenheden bijgekomen (bij betalen),
De voorstellingen in het theater zijn goed, echter op 1 avond was er niets te beleven (vreemd).
De Koningsdam heeft een wat moderner sfeer aan boord wat nogal is afgekeken van de nieuwere schepen van Celebrity maar dat is niet vreemd omdat het de zelfde ontwerpers zijn.

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Modern en ruim opgezet
 • Veel restauranten
 • Sfeervol maar toch ook modern
Negatieve punten
 • smal dek op de 3de door de ligging van de sloepen
 • Gemiddeld iets kleinere balkons
Geplaatst op 29 september, 2018 16:26
Anne-Marie van de Lisdonk
Koningsdam 86.0
86.0

Mijn cruise-ervaring is van bijna 2 jaar geleden maar die was zogoed dat we meteen daarna alweer onze volgende cruise geboekt hebben en die gaat over 6 weken van start. 30 juli 2017 gingen we met de KOningsdam naar de Noorse fjorden. Een prachtig nieuw schip met alle luxe die je maar kon wensen. Je waande je echt prins en prinses. ’s Ochtends werden we wakker, meestal al vroeg omdat het daar ook eerder licht is maar wat we dan zagen was gewoonweg prachtig. We stonden vrijwel iedere ochtend al voor 6 uur op ons balkon genietend van alle rust in die fjorden. Dat was zo geweldig mooi. Voor iedereen aan te raden als ze gaan cruisen, begin bij de Noorse fjorden. En ook de HAL blijft voor mij geweldig en ik hoop dat het ons dit jaar niet te erg tegen gaat vallen want we varen ditmaal met Royal Caribbean, wat ook een goede maatschappij moet zijn maar we wachten af.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 19 juni, 2019 09:31
Bob
Koningsdam 80.2
80.2

14 dagen Koningsdam (voorlopig de laatste keer, 2x Koningsdam achter elkaar is wel weer genoeg). Na een horror excursie (bij elkaar 4 uur aan de vele grensovergangen tussen Kroatië en Bosnië en dáárdoor het schip later laten vertrekken in een bus waarvan de airco niet functioneerde...)

Na 2 weken op de Koningsdam, geweldige route maar wat een saai schip geworden.
Vorig jaar nog prima maar nu...
Veel te lang wachten voordat je vanuit de tender aan boord kan (ze zijn erg chaotisch).
Entertainment is al niet echt hoogdravend bij de HAL maar de enige live muziek komt van die (veel te harde) bluesband die duidelijk liever iets anders zouden willen spelen (terecht, iedere avond hetzelfde) en de rockband.
Normaal gaan we iedere avond naar het theater maar er is iets mis met de geluidsinstallatie..(?) dus trad daar alleen een pianist (wel van wereld niveau), a capella zang kwartet (komt dat even goed uit), een Cabaretier (erg slecht, een gemiddelde cruisedirector is grappiger)..een magiër.. en een zanger.
Ook kwam er nog een folklore groep maar omdat ze dezelfde avond nog van boord moesten traden ze alleen aan het begin van de avond op..
Een dansteam was helemaal niet aan boord, dus mooie shows konden we op onze buik schrijven (of zijn die wegbezuinigd??)

Ondanks het ontbreken van dansshows was het toch een fantastisch cruise.
Tegenwoordig willen ze dat de late eters de voorstelling in de worldstage (haleriaans voor theater). De voorstelling van 21:30 haal je niet en die van 19:30 zorgt er voor dat je gelijk door moet naar de eetzaal...ik eet graag om 20:00 en ga daarna naar het theater... maar dat mag dus niet meer of je moet de vaste tijden los laten.
Veel minder verkoop acties, geen grote kunstveilingen en de "kunst" blijft in de daarvoor bedoelde ruimte.
Cruise begon natuurlijk met de brief hoe laat je ontscheept wilde worden (er zijn al geruchten dat je die brief voor aanvang thuis gaat ontvangen ;) )
We vergaten naar de 3+ sterren bijeenkomst te gaan, maar je mist alleen de bubbels... staat leuk om erbij te gaan zitten maar meestal na 5 minuten heb ik het wel gezien. Net als die mariners lunch, er is daar niemand die zijn haar nog niet hoeft te verven ;) Dit is niet interessant voor de wat jongere cruiseganger.

De gemiddelde leeftijd was vrij laag, zoals zo vaak tijdens de Middellandse zee cruises, gezinnen die wel hun kinderen opvoeden en ook veel jonge stellen.
Voor mij maakt het niet veel uit, ik hou wel van langzaam en rustig.

We hadden een erg zichtbare kapitein (Timmers, Nederlander woont in Amerika maar spreekt moeizaam Engels) en hoteldirecteur, zelfs de cruisedirector hebben we in het "wild" gezien. Al vaak meegemaakt dat de hogere officieren zich bijna volledig onzichtbaar maakte.
Bij de "officers on deck" liet de kapitein het echter afweten.
Tijdens "ask the captain" vroeg iemand wat er gebeurde met het voedsel wat achterbleef, de cruise director (geen idee wat zijn naam was) vertelde dat er niets werd weggegooid, alles ging naar Royal Caribbean... :D

Eten was weer top, dingen die ik thuis niet lust weten zei lekker te maken.
Ook altijd makkelijk een goeie plek te vinden in de Lido.
Personeel weer top, ze bedelen aan het eind om genoemd te worden in je enquête maar om nu alle eer naar hun alleen te laten gaan, ik vermeld het tafelnummer en schrijf dat iedereen weer uiterst hun best hebben gedaan...

We hebben nogal wat vulkanen bezocht, direct en op veilige afstand.
Vesuvius, Etna en stil gelegen bij de brandende en onrustige Stromboli waar we op een zeedag stil gingen liggen om te zien hoe de brandweer met waterblusvliegtuigen de lavastromen probeerde te beïnvloeden..

De excursies op die van Mostar na waren prima, veel te duur natuurlijk maar ik wil rustig onderweg zijn..

Wat fijn was,was het niet heel vroeg aanmeren, zo kon je het binnen varen meestal meemaken.

De Koningsdam is vrij nieuw, nadeel is dat je dan weer merkt dat ze beknibbelen op de ruimte. Je kan nog steeds een rondje lopen op het hoofddek maar het is erg smal en je kijkt tegen de tenders en de sloepen aan. De romantiek gaat er een beetje door verloren maar op b.v. de nieuwe schepen van Princess kan je alleen nog maar bovenop een rondje lopen.
De Koningsdam heeft een boeg waar je op kan komen bij speciale gelegenheden, ik had dat gehoopt bij het binnen en weg varen bij Kotor... helaas...
Bij Stromboli ging die wel open, maar onze hut lag zo gunstig dat we daar weinig gebruik van hebben gemaakt.

De cruise was geweldig maar er waren meer kleine irritaties dan ooit eerder.
We zijn op het punt aangekomen waarbij we ons afvragen of we nog wel willen cruisen... maar wat is het alternatief?
We willen sowieso rondreizen, en op een comfortabele manier.
Ik weet het even niet meer...

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Fijne hutten (balkonhut)
 • heerlijk eten
 • ruim opgezet schip
Negatieve punten
 • Geen enkele show op een folklore "avond" na
 • harde muziek
 • sommige excursie's veel te lang en verkeerd ingeschat
Geplaatst op 11 juli, 2019 10:14
Marco van Essen
Koningsdam 90.0
90.0

Na 2 jaar was dit een onze tweede reis met de Koningsdam. Na eerder een reis naar Noorwegen te hebben gemaakt, hebben we dit keer een 23 daagse reis door de Middellandse Zee en de Adriatische Zee gemaakt en ik moet zeggen, het was van de eerste dag tot de laatste dag een heerlijke vakantie. Ook wij hebben de excursie naar Mostar gemaakt en gelukkig geen horror verhaal van onze kant, alles liep op zoals het moest en we waren ook op tijd terug met de bus inclusief een goed werkende airco.

Wij hebben deze reis een keer of vier moeten tenderen en ook dat hadden ze bij de HAL goed voor elkaar, geen lange wachttijden en alles verliep soepel. Het eten is in onze ogen prima in alle aanwezige restaurants, wij hebben ervan genoten! Een minpuntje is wel het entertainment: met drie live podia (Blues Club, the rolling stone room en de pianobar) denkt de HAL wellicht dat de muziekshows in het theater niet gemist worden. In onze ogen een foute beslissing en hopen we dat de liveshows snel weer terug komen.

Gezien de zomervakantieperiode was de gemiddelde leeftijd laag aan boord en waren er veel gezinnen aan boord en was er sprake van een zeer gezellige sfeer aan boord.

Wij hadden dit keer een Canadese kaptein (Bowland), die elke dag een zeer geanimeerd praatje had en toen we 's avonds laat onverwachts in zwaar weer kwamen was hij er heel snel bij om uitleg te geven van wat er aan de hand was! Grote klasse, zo hoort het!

Ook wij zijn bij Stromboli met het schip gestopt en kregen we uitgebreid de tijd om van heel dichtbij te zien hoe een werkende vulkaan eruit ziet en met wat voor geluid dat gaat.

Al met al hebben we een heerlijke cruise gehad met de HAL, gezien de recensies en ervaringen die wij vooraf hadden gelezen en gehoord gingen we er met vraagtekens naar toe, maar zijn we met uitroeptekens terug gekomen en is de volgende cruise voor volgend jaar bij de HAL alweer door ons geboekt!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2020

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Zeer toegankelijk kapitein en officieren aan boord
 • Heerlijk eten in alle restaurants aan boord
 • Billboard on board (pianobar)
Negatieve punten
 • geen (muziek) liveshows meer op het podium
 • keiharde muziek van de BB King Blues club en haast elke avond dezelfde setlist
 • prijs van een glas wijn (€ 10,-)
Geplaatst op 12 augustus, 2019 15:12
Jan van der Linde
Koningsdam 90.6
90.6

voor ons het beste schip van de toch al zo goede vloot, ook de nw Statendam gehad, Koningsdam qua eten het beste, prima hut, geweldige bediening in alle restaurants, hoogwaardige muzikanten, pop, soul,blues, diverse reizen gemaakt, alle waren fantastisch,
helaas is de Koningsdam in 2020 niet meer in Europa. toegankelijke crew, en zeer vriendelijke officieren en kaptein! top!

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2020

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • gezellig middelgroot schip
 • hoge kwaliteit
 • eten in dining room en spec rest. uitstekend
Negatieve punten
 • muziek iets te hard
 • kleine zwembadjes
Geplaatst op 1 september, 2019 14:26

Plaats jouw recensie

Vrij zoeken

Zoek op rederij

Zoek op cruiseschip

Advertentie

Laatste recensies

Top cruiseschepen