menu

AIDAprima

AIDAprima
Cruisemaatschappij AIDA Cruises
Bouwjaar 2015
Brutoton 124.500
Lengte en breedte 299,95 meter lang, 37,65 meter breed
Passagiers 3250
Bemanning 900
Plaats recensieBekijk recensies (27)

Algemene waardering

Bekijk beoordelingen
65
Totale gemiddelde

65/100

Service ( 64.4 )
Eten ( 63.5 )
Hutten ( 80.3 )
Entertainment ( 50.9 )
Prijs/kwaliteit ( 65.8 )

Beschrijving

AIDAprima is in de vloot opgenomen in april 2016. AIDAprima van AIDA Cruises biedt bij slecht-weer- bestemmingen prima vermaak. De vier elementen, Water – Lucht – Aarde – Vuur, zijn de hoofdthema’s voor de dekken waar gesport wordt. Het sportdek omvat een ijsbaan, twee glijbanen, een klimparcours en gedeeltes die overdekt zijn als het weer wat slechter is.

Als allereerste schip van de AIDA vloot beschikt het schip over de modernste, energie efficiënte Azipod aandrijvingssystemen die significant bijdragen aan de vermindering van brandstof en de wendbaarheid van het schip verhogen. Een ander novum in de cruise-industrie is de inzet van Mitsubishi Air Lubrication Systems (MALS). Deze moderne technologie laat het schip op een tapijt van luchtbelletjes vooruit glijden, waardoor het brandstofverbruik aanmerkelijk verminderd. Het volledig nieuwe boegdesign draagt ook bij daaraan.

Aan boord zijn onder andere:

 • miniclub voor baby’s vanaf 6 maanden
 • een beachclub dat overdekt kan worden met uv-doorlaatbaar materiaal dat ‘s avonds als sterrenhemel dient.
 • een AIDAplaza waar geshopt kan worden en barretjes zijn, met avondentertainment
 • een verderontwikkeld Theatrium
 • Lanai hutten met een eigen privé wintertuin (serre)
 • voor het eerst specialiteiten restaurants (reserveren verplicht maar wel inbegrepen in de cruisesom) als French Kiss, Casa Nova (Italiaans) en een kookschool met excursies waarbij ingrediënten op de plaatselijke markt gekocht worden en daarna bereid.
 • Vier buffetrestaurants waaronder het bekende Marktrestaurant, Bella Donna, East en het nieuwe Fuego met kinderbuffet.

Lees meer over de AIDAprima:

Vraag een offerte aan bij:

Captain Cruise CruiseOnline Cruisereizen Cruise Travel - Nieuw! Cruisewinkel TUI Zeetours - Nieuw!

 

Nieuwsberichten

Miriam

Foto's

Video's

AIDAprima AIDAprima AIDAprima AIDAprima AIDAprima AIDAprima AIDAprima

Recensies (27)

Gert
AIDAprima 77.0
77.0

AIDAprima na 1 jaar vertraging is ze daar eindelijk. Mooi schip voor degene die AIDA kennen echt ingericht in de style en kleuren die AIDA gebruikt.
AIDA concept van de laatste jaren ook door gevoerd op de AIDAprima, ik vind zelf al AIDA kenner het jammer dat daar zeker na grote van het schip niet meer aandacht aan besteed is of uitbreiding op gekomen is.

Voor kinderen van 0 t/m 18 jaar een enorm leuk schip, met glijbanen, vele vermaak in kidsclub of de tienerclub. Voor de actieve ook heel leuk parcours over het achterdek, sport dek wat zoals eens vermeld is op cruisereiziger.nl in de winter een schaatsbaan zal hebben.

Hutten erg mooi en kleurrijk ingericht, ook met vele variaties van hutten waar je uit kan kiezen, jammer is dat AIDA niet hier mee is ingesprongen op de groeiende markt van solo reizigers door hier speciaal ook hutten voor te maken en op het schip te hebben. Want het laatste jaar zijn de prijzen voor solo reizigers bij AIDA best wel gestegen en dat is jammer dat je die mensen nu buitensluit of een enorme bijdrage aanvraagt, zelfs hun prijs categorie VARIO is bijna nooit boekbaar voor een alleen reizende, in dat opzicht schieten ze hier te kort met dit nieuwe schip.

Modern is het schip zeker voor zijn tijd. Zeker met effecten in disco, theatrium is gewoon echt van deze tijd.

Restaurant, goed eten en warm in het buffet. De speciale restaurants zijn goed van kwaliteit alleen vind ik persoonlijk gekeken de bijdrage in verhouding soms wel aan de hoge kant maar dat moet iedereen zelf beslissen en beoordelen.
Middernacht snack is nog een gemiste kans, wie weet voeren ze dat als nog in in de toekomst.

Wel gaaf is dat je je eigen magnum kan samenstellen, erg leuke samenwerking met OLA.

Bars erg gaaf en met veel keuze in drankjes, vriendelijk personeel wat zeker uit Duitsland zelf komt als chef of uit Azië, het personeel uit het Oosten van Europa is minder vriendelijk en behulpzaam (was mij tijdens laatste reis met AIDAbella ook al opgevallen). Wat ik erg jammer vind is dat personeel een 30 minuten voor sluitingstijd je al erg onbeleefd aankijkt en met een blik van wanneer ga je weg? Zeker als er nog veel mensen zitten, ik heb dit wel vaker gezien bij AIDA en MSC maar nu was het wel erg overdreven. Ik vind dit wel erg jammer, ik begrijp dat het deze dagen misschien erg lang zijn door vele mensen die het nieuwe schip bewonderen maar wel jammer.
Champagne bar erg gaaf, zeker met dat je naar buiten kan en de voorkant van het schip kan bewonderen, King of the World act kan doen, klein nadeel: Bij veel wind is het minder prettig, ook in de bar, fluiten van de wind of als de deur open gaat een kleine tornado binnen. (najaar en winter denk ik geen goede plek, misschien wel gesloten ivm wind, was tijdens onze reis ook 1 keer).

Beachparty en beach gebeid erg gaaf en na gaan dat je in de tropen bent op deze boot, zeker ook met dat je ondanks de winter bruin kan worden onder het glas wat speciaal UV door laat. Erg gaaf ingericht en erg mooi. Ik vind de Whirlpools ook erg gaaf op het lagere dek met uitzicht op zee. Ik miste alleen het zonnedek voor 18+ waar dus geen kinderen kunnen komen, het is er wel tegen betaling, maar dan aan de zijkant bij de SPA, dus moet je wel aan de goede kant liggen voor de zon.
Alleen bij speciale hutten boven op het dek aan de voorzijde heb je privé zwembad en zonnedek.

De glazen lift en loopbrug boven het water erg mooi.

Favoriete plek: Bar achter op het schip met ook eten (Weite Welt Restaurant) !!!

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • King of the World act. champagne bar.
 • DISCO, goed geluid en licht effect.
 • Veel activiteiten voor kinderen en bezigheden.
Negatieve punten
 • Geen SOLO hut voor nieuw schip.
 • Geen 18+ zonnedek ruimte boven. (alleen naakt)
 • Personeel kijkt je weg tegen 30 min. voor sluiting tijd bar.
Geplaatst op 29 april, 2016 11:43
Marja
AIDAprima 50.2
50.2

Aida Prima, mooi schip met veel restaurants waar je ook voor moet bijbetalen, wilde je dit niet kom je onvermijdelijk in een buffetrestaurant terecht waar het eten niet altijd even warm was en iedereen overal in kon graaien en scheppen wat nogal een vieze bende opleverde. De shows waren bijna altijd hetzelfde en voor Nederlanders hadden ze totaal geen aandacht aan boord. Er werd zelfs gezegd "Nederlanders horen niet aan boord het is voor Duitsers" dachten waarschijnlijk dat ik ze niet kon verstaan! Liften groot gedeelte van de tijd of defect of in onderhoud. Ook de excursies waren het geld niet waard, voor een hele dag betalen en een halve dag krijgen! Nee geen Aida meer voor ons!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Mooi groot schip
 • Mooie ruime hut
Negatieve punten
 • Eten veel koud
 • Slecht entertainment
 • Redelijke excursies
Geplaatst op 26 juli, 2016 09:10
Wim den oudsten
AIDAprima 100.0
100.0

Ik heb dit jaar voor het eerst een cruise gemaakt en wist ook niet wat ik verwachten kon.
Ik heb het ontzettend naar me zin gehad en het is me meer dan bevallen

Ondanks het slechte weer dat we hadden hebben we ons goed kunnen vermaken aan boord

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Goed eten en warm
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 21 augustus, 2016 20:44
Frank van Rooijen
AIDAprima 82.0
82.0

Ik had nog nooit een cruise gemaakt. En door lichamelijke omstandigheden is reizen voor mij een uitdaging. Daarom is het een uitkomst dat de AidaPrima vanuit Rotterdam (mijn woonplaats) vertrekt. Zo kan ik zonder een lange reis op vakantie en wat van de wereld zien.

De boot is heel mooi. De nieuwheid spat er vanaf. Het wordt continu onderhouden. Bij ieder vlekje in de vloerbedekking wordt er gelijk op de knietjes geschrobt. Ook buiten op het dek zie je dat er continu onderhoud wordt gepleegd. De verf van de minigolf wordt bijna iedere dag bijgewerkt.

Het eten en drinken is prima. Ik had de drank afgekocht middels het light-pakket. Alle niet-alcoholische dranken zouden daarmee afgekocht zijn. Echter als je dan aan de bar een koffie of thee besteld, kan dat niet van die kaart, en zou dat van je boordtegoed af gaan. Terwijl de prijs op de kaart lager ligt dan van de alcoholvrije cocktails, die wel inbegrepen waren. Beetje apart. Maar koffie en thee zijn tijdens de maaltijden en tussen 14 -17 wel vrij verkrijgbaar, dus zo erg is het allemaal niet.
Het eten in de buffetrestaurants is prima. Als je een echt-warme maaltijd wil dan krijg je een "tril-onderzetter" mee, die flikkert en trilt als het eten klaar is.
Bij sommige a-la-carte restaurants moet je de drank bij betalen, of bij de exclusieve restaurants moet ook het eten worden betaald. En denk niet dat het slechts een toeslag is, maar het zijn volwaardige prijzen.

Het entertainment is uitgebreid. Iedere dag is er genoeg te doen. Voor allerlei groepen. Kinderen hebben genoeg te doen. Het is ideaal dat ze hun gang kunnen gaan op "hun" etage.

De zwembaden zijn op zeedagen wel wat druk.

De communicatie aan boord is alleen in het Duits. Behalve bij de "veiligheidsinstructie", daar wordt ook in het Engels omgeroepen. Maar zo'n instructie vond ik zinloos. Je staat met z'n allen in een veel te heet reddingsvest om je heen te staren.

De balkonhutten zijn top! Mooi ruim. Mooie badkamer, ruime balkons. De bedden zijn ook prima. De hangmat op het balkon is wel grappig. De schoonmaak is ook grondig.
Als je alleen reist, betaal je een flinke toeslag van 170%

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • mooi, nieuw schip. Mooie, ruime hut
 • Goed eten en drinken
 • entertainment
Negatieve punten
 • De exclusieve voertaal Duits.
 • niet inclusief zijn van drinkwater in de kamer
 • Geen solo-hut
Geplaatst op 8 september, 2016 21:10
Ben de Blok
AIDAprima 71.6
71.6

Wij hebben met de Kerstdagen een Cruise met de Aidaprima gemaakt met vertrek en aankomst Rotterdam, de hut die wij hadden was een mooie balkonhut die goed werd schoongemaakt en van alles was voorzien De buffet restaurants zijn goed maar het is wel vechten om een tafeltje maar dat kan ook niet anders met al die duizenden passagiers .Het entertainment aanboord is hoofdzakelijk op de Duitse passagiers gericht en wij niet Duitsers ongeveer 30 Nederlanders op de dik 3000 passagiers zijn in mijn ogen een soort opvulling op de boot en dat is goed te merken alle informatie ook schriftelijk gaat alleen maar in het Duits zelfs niet in het Engels, de zwembaden en eigenlijk alle faciliteiten aan boord zijn verder uitstekend .

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 2 januari, 2017 20:33
a.warmer
AIDAprima 95.4
95.4

pracht schip ,goed eten aan boord ,vriendelijk personeel .leuke attenties krijg je van aida,zoals drank voucers,bij de steden die ze aan doen ,staan er mensen van aida klaar om je de weg te wijzen .bijna elke dag hangt er een briefje aan je deur wat er gebeurt.zoals safety aan boord.de boord krant.en veel goede shows en musicals.perfect alles.

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2017

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • shows
 • eten
 • services
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 28 januari, 2017 10:17
Peter vd Akker
AIDAprima 81.8
81.8

Strak modern schip
Na 12 cruises was dit een keer iets anders.
Wel Duits georienteerd.
Weinig Nederlanders.
Heel veel keus met aanbod van eten.
Fijne vierkante badkamer en g
fijn douche met
glazen deur.

Vertrekmaand

November

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Hutten
 • Veel loopruimte
 • Geen smalle gangen.
Negatieve punten
 • Overwegend Duits
Geplaatst op 2 februari, 2017 13:36
Gea
AIDAprima 87.0
87.0

Wil je alles van A tot Z mee maken moet je in Hamburg aan boord gaan en niet in Rotterdam , Alles is Duits dus ook de Duitsers krijgen een hartelijke welkom en een mooi afscheidsfeest helaas telt dit niet voor de Nederlanders.
Eten was goed , genoeg restaurants waar je echt op tijd moet zijn anders heb je geen plekje meer, jammer dat het steeds zoeken is waar het drinken is inbegrepen en waar niet.
Er mag best wat meer worden georganiseerd op dek 6/8 , en wat minder reclame wat betreft verkoop etc etc.
Wij hadden een binnen hut en er werd dagelijks schoongemaakt en de bedden werden netjes opgemaakt .
het was een mooie cruise maar wij vinden het meer voor jongeren en gezinnen met kinderen.

Vertrekmaand

Maart

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • vriendelijk
 • netjes
 • gezellig
Negatieve punten
 • te gericht op jongeren
 • weinig entertainment voor 50 +
Geplaatst op 23 maart, 2017 18:28
Peter & Irma
AIDAprima 89.8
89.8

De eerste cruise met de "Aida Prima" prachtig schip. Een buiten hut is wel het einde lekker op je balkon in de zon
Het eten is goed ruim voldoende keuze, dat er mensen zijn waar voor het nooit goed is dat is nou eenmaal zo
kortom we gaan nog een keer graag met de "Aida Prima" op cruise.

Vertrekmaand

Maart

Vertrekjaar

2017

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • hutten waren super
 • eten in overvloed en goede kwaliteit
Negatieve punten
 • entertaiment
 • iets te Duits
Geplaatst op 15 april, 2017 13:32
DI
AIDAprima 22.6
22.6

Niet cruisewaardig!

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2017

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Boot was prachtig
Negatieve punten
 • Alles Duits , niks in Engels of Nederlands.
 • Slechte service sturen je van kastje naar de muur en ze zijn brutaal!
 • Eten slecht geen stoel te krijgen
Geplaatst op 17 april, 2017 18:57
G.S. Broer-van der Hak
AIDAprima 10.0
10.0

Als dit mijn eerste cruise-ervaring was geweest, zou ik nóóit meer willen cruisen!!
Er wordt niet of nauwelijks informatie verstrekt. De vooraf geadverteerde informatie dat er een kerstmarkt zou zijn in Hamburg, klopte niet: die was een week later.
Het eten is op zijn best lauw en er mag overal door iedereen gegraaid worden met alle gevolgen van dien. Niet bepaald hygienisch. Het bestek hangt aan standaards op de tafels, ook niet bepaald hygienisch.
Bij de restaurants moet bijbetaald worden. In de buffetrestaurants zijn véél te weinig plaatsen beschikbaar.
Het entertainment is louter op Duits publiek afgestemd en erg slecht. Als je een presentator wil laten zingen, zorg er dan op zijn minst voor dat hij daartoe in staat is....
De veiligheidsoefeningen (wij moesten 2 keer!!!!! absurd!!) sloeg nergens op en was chaotisch.
Als je ziek bent en 24 uur in quarantaine moet krijg je op een plastic bordje met dito bestek iets ondefinieerbaars. Het grootste deel van het bordje was gevuld met waarschijnlijk vlees. Je zult maar vegetarier zijn. Het was ook koud. Als bijgerecht donkerbruin uitgeslagen geraspte appel. Zelf iets uitkiezen en laten bezorgen was er niet bij. Dan moest je zelf maar iets gaan halen, was het antwoord. Maar ja, die quarantaine he?????
Nee, dit was eens maar noooooooit weer Aïda!!!
Over de vooraf geboekte bloemschikcursus nooit nadere informatie ontvangen. Gevolg: cursus gemist.
Ik kan nog wel even doorgaan....... Gelukkig héél veel betere cruise-ervaringen met de Holland America Line.

Vertrekmaand

November

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten
 • slechte hygiene
 • Slechte service
 • Slechte informatievoorziening
Geplaatst op 26 mei, 2017 18:13
Frank Sonneveld
AIDAprima 83.6
83.6

Met de AIDAprima vanaf Rotterdam het wekelijkse rondje gedaan. Prima ontvangst.
De maatschappij is echt Duits; alles, maar dan ook werkelijk alles is ook in de Duitse taal. In mijn opinie is het erg belangrijk, tenminste een beetje Duits te spreken en/of lezen. Is dit het geval, dan heb je een geweldige week!
Nieuw en modern schip. Werkelijk perfect onderhouden en brandschoon. Heel veel keuze in restaurants (buffet, specialiteiten- restaurants tegen betaling). Kwaliteit over het algemeen zeer goed.
Ook het aantal bars en uitspanningen voor ieder wat wils.
Typisch Duits: het Brauhaus met aan boord gebrouwen, verschillende biersoorten. Ook hier typisch Duitse gerechten te krijgen zoals Schnitzel, Eend en Schweinehaxen. Verder snackbar "Scharte Ecke" voor de betere Currywurst.
Tropisch, overdekt zwembad met Poolbar, waar 's avonds een live band speelt.
Ikzelf had een balkonhut, die groot genoeg, prima verzorgd en comfortabel was. Ieder dag perfect schoongemaakt.
Internet is een drama.
Concluderend: de AIDAprima is een prachtig schip met perfecte organisatie in alle opzichten.
Spreek je geen Duits of ben je niet Duits georiënteerd? Niet doen!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2017

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Verzorging schip
 • Entertainmet
 • Eten en drinken
Negatieve punten
 • Duits, Duits, Duits
 • Internet
Geplaatst op 3 augustus, 2017 23:08
Thea Groenewegen
AIDAprima 50.0
50.0

September 2016 West europese cruise gedaan..met partner..was fantastich!Prachtig modern schip..van alles te doen...mooie hutten...goed eten.
Kortom...volgende week doen we dezelfde cruise..nøg ' n keer...heeerlijk!!
Wel jammer van de alleen maar duitse voertaal...helaas!!Verddr ėcht ' n aanrader!!

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2016

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Mooie hutten..
 • Goed eten..
 • Genoeg vertier..
Negatieve punten
 • Alleen maar Duitse voertaal..
Geplaatst op 7 september, 2017 10:55
Jasper
AIDAprima 86.4
86.4

Mooi en bovenal schoon schip. De vertrekhaven, in ons geval Rotterdam, is perfect (komen uit Spijkenisse) inschepen was perfect geregeld en binnen no-time waren wij aan boord en in onze (buiten)hut met balkon) hut is goed ruim, netjes ingericht en schoon evenals de (perfecte) badkamer/toilet. Eten was redelijk tot goed, de buffet restaurants soms een beetje chaotisch, de overige restaurants, soms met bijbetaling en verplichte reservering waren een verademing. Jammer dat er geen vaste tafelzetting was voor het diner zoals bij Costa, maar de gasten waren zonder uitzondering vriendelijk en beschaafd rustig. Een verademing, mede door de reisperiode, geen schreeuwende kinderen (w.d.b.
kunnen de Italianen daar een voorbeeld aannemen) deze Duitse kinderen waren i.t.t de Italiaanse kinderen bij Costa een verademing, vriendelijk, rustig & beleefd.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2017

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Mooie ruime hut, goed schoon
 • Entertainment, bars, zwembaden ihb het bovenste.
 • Zeer vriendelijk personeel, altijd in voor een praatje, rustige en vriendelijkegasten
Negatieve punten
 • Geen vaste tafelzetting bij diner.
 • Soms wat chaotisch voor de toegang van de restaurants en langs het buffet.
Geplaatst op 16 november, 2017 14:10
Carola
AIDAprima 71.0
71.0

Wij hebben een heerlijke cruise gehad op de Aidaprima langs de Canarische eilanden. Het schip is mooi, groot en biedt veel verschillende restaurants en bars. Hoewel het grotendeels op buffetten georiënteerd is, kun je ook (gratis) a la carte eten bij een paar restaurants. Dit vonden wij kwalitatief beter en gezelliger dan de buffetrestaurants. De keuze bij de buffetrestaurants was wel erg ruim en er was voor ieder wat wils. Het ontbijt vonden wij beter dan bij de Amerikaanse rederijen.

Wij hadden een binnenhut en deze was ruim en goed ingedeeld. De badkamer was vrij groot en erg netjes. Top dat je zelfs badjassen op je kamer hebt liggen. De kamer werd in tegenstelling tot de sommige andere rederijen 1x per dag schoongemaakt, maar dit vonden wij prima.

Qua entertainment vonden wij het een beetje tegenvallen. Er was maar 1 liveband en de zangeres had niet zo'n fijne stem:) In het atrium was er na de show niets meer te doen, beetje jammer. Het casino stelde niet veel voor, heel klein en alles ging automatisch (zonder croupiers). Het zou leuker zijn als ze 's avonds op meerdere plekken nog iets te doen hadden.

Het zwembad was heerlijk op temperatuur, de bubbelbaden iets minder. De glijbanen en de lazy river vonden wij een leuke toevoeging. Ook de "Klettergarten" vonden wij leuk om een keer te doen.
Op het schip is een hele mooie spa met meerdere sauna's en rustruimtes. Dit is tegen betaling, maar de prijzen zijn netjes. Helaas (voor ons) was dit niet met badkleding toegankelijk.

Al met al vonden wij de prijs-kwaliteit erg goed. Begrijp je geen Duits of wil je iets meer service en entertainment, dan kun je beter met een Amerikaanse rederij zoals Royal Caribbean gaan.

Vertrekmaand

November

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Mooi nieuw schip
 • Ruime keuze uit restaurants
Negatieve punten
 • Weinig entertainment
 • Minder service/persoonlijk contact met medewerkers
Geplaatst op 10 december, 2017 22:01
Evelien
AIDAprima 76.4
76.4

Wij hebben in december 2017 een cruise langs de Canarische eilanden gedaan met de Aida Prima. Het is een prachtig schip, net nieuw natuurlijk. Er zaten twee zeedagen in met 1 dag en 2 nachten op zee vrij vlak na elkaar. De tweede keer was de oceaan erg ruw, veel zieke mensen gezien. Maar daar kan niemand iets aan doen natuurlijk. Maar volgende keer toch wat meer op zo'n vaarschema letten wat ons betreft. Wij hadden een Lanaihut. Deze was zeer ruim en luxe met een soort serre aan de kamer en een balkon. Het nadeel was er een dek achter ons balkon was waardoor je geen privacy in je kamer had. De reling van het balkon had wel inkijkwerende folie maar je kon wel vanaf het dek over de reling kijken, dus bij omkleden steeds de gordijnen moeten sluiten. Op het dek vlak achter je balkon zaten ook andere mensen. Dit vonden wij erg tegenvallen voor een dergelijke luxe hut. Het eten in de buffetrestaurants vonden wij erg goed en uitgebreid, relatief weinig goed vlees, dat wel. We hebben een keer in een a la carte restaurant gegeten, maar daar was de kaart erg beperkt, het hoofdgerecht viel tegen en de drankjes prijzig. Het eten was in dit restaurant wel gratis. Maar na deze ervaring toch maar weer een buffetrestaurant genomen. Er is weinig zitplaats in de buffetrestaurants. Je moet het liefst voor zes uur gaan zitten om zeker te zijn van een plaats. Alcohol tijdens de openingstijden van de buffetrestaurants is gratis. Het entertainment vonden wij erg magertjes. Wat cirque du soleil achtige voorstellingen in de nachtclub waar een tientje entree voor betaald moet worden. In het zwembad twee keer geweest 's avonds, een keer bij een band die best goed was. Andere avond was er eentje met Duitse schlagers die (bijna) iedereen met volle borst meezong behalve wij als Nederlanders. Er zitten overwegend Duitsers op. Wij vinden dit prima want vinden ze over het algemeen zeer vriendelijk en in voor een praatje. Wat dat betreft vinden wij dit gezelliger dan met allemaal Amerikanen aan boord. Ook geen volgeschepte borden gezien zoals bij Amerikanen die dan onaangeroerd weer terug de keuken in gaan. Iedereen schepte beschaafd en kleine porties op, ging keurig netjes bij de buffetten. Maar je voelt je toch als Nederlander ietwat buitenstaander. In het Brauhaus lange tafels met banken, tja dat is niet zo onze cultuur vinden we, maar echt Duits.
Wij gaan graag naar het casino en hebben daar tijd doorgebracht maar als je daar niet van houdt is er weinig te doen. We hebben de shows van de Amerikaanse rederijen wel gemist.
De service en correctheid van het personeel is net zo als bij andere rederijen. Al met al een topcruise gemaakt, maar volgende keer weer een Amerikaanse rederij proberen of een keer de Hal. Prijs-kwaliteitverhouding bij Aida wel top! Onze goedkoopste cruise tot nu toe

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Mooi schip
 • Eten in buffetrestaurants
 • Personeel
Negatieve punten
 • Entertainment
 • Geen privacy in Lanaihut
Geplaatst op 17 december, 2017 16:24
Bertus
AIDAprima 59.0
59.0

Al met al mooie vakantie gehad.

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Mooi schip
Negatieve punten
 • Personeel dat in hun eigen taal onderling met elkaar praat tussen de gasten
 • Entertainment
Geplaatst op 22 januari, 2018 16:32
Peter
AIDAprima 87.4
87.4

Mooi schip goed naar ons zin gehad, geen klachten

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Super schip
 • Lekker eten
 • Leuk personeel
Negatieve punten
 • Klein zwembad
Geplaatst op 31 januari, 2018 23:39
ERIK KEPPENS
AIDAprima 54.0
54.0

Dit was onze 6de cruise (ooit al met MSC en COSTA en NORWEGIAN CRUISELINES gevaren). Wij hebben een cruise rond de canarische eilanden gemaakt.
Grote voordeel van de Aida Prima zijn de mooie ruime balkonhutten (met hangmat), de mooie frisse inrichting van de boot en dat je de keuze hebt tussen 6 restaurants (geen vaste plaats en vast uur).
Waar wij ons van dag 1 in geergerd hebben is de Duitse taal ! Alles is 100% op de Duitsers gericht. Nergens iets in een andere taal te vinden. Met ongeveer 3000 Duitsers aan boord is dit misschien wel te begrijpen, maar voor ons (en nog andere Belgen en Nederlanders) was dit er echt over.
Aan de receptie iets gaan vragen in het Engels kregen wij zelfs het antwoord in het Duits.
2 x dezelfde veiligheidsoefening moeten gaan doen (die dan natuurlijk ook in het Duits was), en die op niets trok in vergelijking met andere cruisemaatschappijen......
In de buffetrestaurants is er voldoende afwisseling en keuze maar het eten is nooit warm, altijd lauw...
Wij hadden geboekt met 4 personen (2 kajuiten) via Thomas Cook en hadden 2 kajuiten in de buurt van elkaar gevraagd. Wij zaten helemaal vooraan in de boot en de tweede kajuit was de allerlaatste in de gang (verder uit elkaar kon niet). kon ook niets aan gedaan worden....
De shows 's avonds (uiteraard ook enkel in het Duits aangekondigd) zijn beneden het nivo van andere cruisemaatschappijen.
Voor ons dus nooit meer met Aida op cruise !

Vertrekmaand

Maart

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • mooie balkonkajuit met hangmat
 • nieuw schip met mooie inrichting
Negatieve punten
 • 100% Duits gericht
 • eten was nooit warm, altijd lauw ...
 • te weinig plaats in de buffetrestaurants
Geplaatst op 25 maart, 2018 17:26
Aberg
AIDAprima 48.0
48.0

Met een aanbieding om kennis te maken met de Aida Prima aan boord gegaan van dit schip.
Helaas wat al veel schreven, alleen met Duits ben je welkom dus denk maar niet dat je met een woord Engels hier terecht kunt. Jammer want je zou mogen verwachten dat een modern schip als deze internationale gasten welkom zou heten. nee dus. Ook het eten kon ons niet bekoren, meestal lauw en niet echt heel gevarieerd. Anders is het in de specialiteiten restaurants waar je uitstekend kunt eten. Je betaald er dan wel weer de hoofdprijs voor. De shows zijn slecht, zeker als je ervaring hebt op andere schepen waar dit hoog in het vaandel staat.
Wij laten voortaan dit schip voorbij varen en kiezen toch voor de schepen met interregionale alura

Vertrekmaand

Maart

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Specialiteiten restaurants
 • Kamers
Negatieve punten
 • Allen Duits is welkom,
 • Slecht entertaiment
 • Weinig sfeer aan boord
Geplaatst op 27 maart, 2018 20:57
L. de Ruiter
AIDAprima 46.2
46.2

Aangezien de drank op bepaalde tijden tijdens de maaltijden gratis zijn, is het op dat moment overvol en zijn er lange wachttijden. Wanneer er voor wijn gekozen wordt krijgt men meteen een volle karaf op tafel. Mij viel op dat de ene karaf er anders uitzag dan de andere, bijv. vetlaag aan de oppervlakte, schuim en verschillende kleuren. Na dit een paar dagen gezien te hebben één van de obers gevolgd en gezien dat half lege glazen en halfvolle karaffen bij elkaar gegooid worden en elders weer op tafel gezet worden. Heb hierover een klacht ingediend en wijn uit flessen gevraagd, dit was echter niet mogelijk. Beter is het om naar één van de restaurants te gaan waar dit niet het geval is en de drankjes zelf te betalen en wijn uit flessen te drinken.

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Nette sportschool
Negatieve punten
 • Terug gooien van half lege glazen in karaf
Geplaatst op 14 augustus, 2018 09:07
Peter Buhre
AIDAprima 47.6
47.6

Op 20 september ging ik met de Aidaperla vanuit Rotterdam naar Hamburg , Southampton e.a.steden. Bij inscheping was er op TV melding van mogelijke noro-virus. Allerlei maatregelen waren genomen en passagiers mochten er niet op of af. Nadat op TV was aangegeven dat het schip weer vrijgegevn was ging ik naar de Aidaperla om mij in te schepen. Daar vroeg ik naar de situatie en waarom ik geen melding kreeg. Het personeel deed alsof ik uit een andere wereld kwam. Zij wisten van helemaal niets. Dat geeft een raar gevoel en niet serieus genomen.
Een hele grote boot met ca 3700 passagiers (95% duits) De uitstapjes zijn dus massaal. Door de massaliteit is het ook vrij onpersoonlijk.
Advies: Ga nooit naar Brugge vanuit Zeebrugge met OV tenzij je behandelt wil worden als aangeschoten wild. Volledig overvolle ov- bussen.
Eten is redelijk. Soms wel lachen. Vroeg in restaurant Casa Nova naar tiramisu als toetje. Ik kreeg iets waar geen mascarpone in zit maar veel cacao. Dat is dus geen tiramisu. Zo zit bij alles er een miskleun waardoor het wel smaakt maar niet wat je verwacht.
Ontbijt loopt maar als een mierennest die door elkaar krioelt. Alles voldoende aanwezig, maar zoeken naar een zitplaats.
Heel veel duitsers aan boord gepaard gaande met oktoberfeste inclusief lederhosen e.d., als je er van houd prima. Anders blijf er weg.
Positief is dat er versnaperingen klaar liggen bij de Starbuck die je gratis mee kan nemen op je uitstapje inclusief een handig opbergzakje.

Vertrekmaand

September

Vertrekjaar

2018

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • schoon
 • stabiele boot
 • Eten is altijd voldoende voorhanden
Negatieve punten
 • 3700 passagiers
 • eten is goed maar niet geweldig
 • heel erg duits
Geplaatst op 27 september, 2018 18:56
A van der Meulen
AIDAprima 81.8
81.8

Met de Aida Prima via KRAS een cruise van een week van- en naar Dubai via Muscat (Oman), Abu Dhabi en Doha (Qatar). Erg interessante en afwisselende reis!
De Aida Prima is een enorm cruiseschip dat wat minder formeel is dan de meeste andere cruisemaatschappijen, wat wij erg konden waarderen. Er is erg veel te doen aan boord en alles is netjes georganiseerd en schoon. De sportschool is bv. erg mooi en deed niet onder voor onze sportschool thuis.
We hebben het niet één keer nodig gevonden om á la carte te eten, omdat de afwisseling in de diverse buffet restaurants voldoende was. Niet alles in de restaurants was lekker, maar er was voldoende aanwezig om hier geen last van te hebben. Het is tijdens etenstijd wel erg druk, maar dit zorgt er ook voor dat je met anderen aan tafel zit, zodat je nog eens iemand tegen komt.
Onze hut (balkonhut op de 9e) was fantastisch, lekker groot met ook een mooi groot balkon en kostte slechts een paar tientjes meer. ADVIES: altijd balkonhut doen! Enige nadeel was dat we direct boven het theater zaten, zodat de bas van shows duidelijk te horen was. Maar na 22:00 uur hield dit altijd op.
Personeel (meest Indonesisch of Philipijns) is erg vriendelijk, zeker als je net als wij elke dag naar onze vaste bar (op de 8e in het theater) gingen.
Het is wel belangrijk te beseffen dat het schip erg op de Duitse markt is gericht. Voor ons, fatsoenlijk Duits sprekend en regelmatig vertoevend in Duitsland geen enkel probleem - en we wisten dit van te voren - en bovendien spraken de meeste personeelsleden ook wel Engels. 90% van het publiek is Duits, voor het grootste deel overigens erg aardige mensen, we hebben heel wat praatjes gemaakt.
Prijs - prestatie is erg goed, ook omdat de fooien al included zijn (is bij vele andere maatschappijen nog een leuke verrassing aan het einde).
Na wat wikken en wegen hebben we besloten het drankenpakket light te nemen (koffie/thee, fris, shakes en "froozies") inclusief, ook al is tijdens het eten fris, water, (lekker) tapbier en (goedkope) wijn inclusief in de buffetrestaurants. We zijn blij dit gedaan te hebben voor eur 10,- p/dag, want dan drink je lekker de hele dag drankjes zonder je zorgen te maken. LET OP: ieder lid van een hut dient hetzelfde drankpakket af te nemen. Tenzij je flink aan de zuip wilt (en dat viel wel mee aan boord), is het drankpakket met alcohol voor eur 20,-/dag niet interessant.
Alleen jammer dat flesjes water voor buiten het schip niet in het pakket zaten, dat had wel zo netjes geweest.
Organisatie door Kras was ook prima, goede opvang op Dubai international airport met aansluitend bustour door Dubai (mooi, maar weg vermoeiend na een nachtvlucht) en support aan boord in de vorm van Josepha.

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Dubai en Emiraten

Positieve punten
 • erg goede prijs/ prestatie
 • grote, schone hut
 • vriendelijk personeel
Negatieve punten
 • Als je niet Duits georienteerd bent is dit erg Duits
 • geen flesjes water voor buiten schip in drankpakket
 • Sauna betaald
Geplaatst op 16 december, 2018 21:13
Anoniem
AIDAprima 18.8
18.8

Verschrikkelijke ervaring. NOOIT meer met AIDA prima. Wij kwamen aan in Abu Dhabi rond 14:30. Check in was tot 12:00 uur. Het schip bleef staan tot 18:00 uur. Wij mochten niet meer inchecken. Met een groep van ongeveer 8 personen die te laat waren stonden wij te wachten. De Duitsers vertelden ons dat wij daar moesten blijven of vliegen naar de volgende bestemming om vervolgens daar (op tijd) in te checken. Wij werden super slecht behandeld. Zeer onvriendelijk personeel. Na meer dan een uur in spanning afwachten konden wij er eindelijk door. Na 10 jaar cruisen is dit de eerste keer dat ik zoiets mee maak. Onvriendelijke Duitsers!!! Nooit meer een Duitse rederij.

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Dubai en Emiraten

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten
 • Onvriendelijk
 • Niet behulpzaam
Geplaatst op 9 januari, 2019 14:19
Georgine
AIDAprima 63.0
63.0

tijdens onze reis waren wij aan het varen en bevonden wij ons net als honderden andere gasten ons op het zonnedek, de een zat voor de ander achter op het schip. Wij zaten achter. Op een gegeven moment zat ik onder de zwarte spikkels van de uitstoot van de boot, het windscherm zat onder de bedden, het dek, mijn tas, de kleding etc. Ik ben naar de receptie gelopen om mijn verhaal te doen, maar de receptioniste gaf aan dat het gebruikelijk was op een cruiseboot! Ik wilde graag een klacht indienen omdat het mij erg ongezond leek, maar de medewerkster gaf aan dat het NIET ongezond was. Mijn klacht zou 4 weken duren, inmiddels zijn wij 4 maanden verder en de nodige mails gestuurd maar tot op heden geen antwoord.
Voor ons zal de keus voor een rederij de volgende keer niet zo moeilijk zijn GEEN AIDA

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • leuke hut op achterdek
 • eten bij EAST was erg lekker
Negatieve punten
 • geen schone lakens tijdens een verblijf van een week
 • vieze olie uitstoot op terras van hut en zonnedek
 • geen reactie van klantenservice Aida na klacht
Geplaatst op 12 april, 2019 01:59
Peter
AIDAprima 40.8
40.8

Het eten en faciliteiten aan boord zijn prima echter, wees voorbereid dat er eigenlijk alleen Duist gesproken wordt zowel op het schip als bij excursies. Op excursies wordt zelfs door Aida aan gidsen verboden om Engels te spreken. Personeel spreekt wel Engels en doen dit ook, totdat er een Duister naast je staat, dan wordt je gelijk vergeten en wordt eerst de Duister geholpen. Verder was het opvallend dat bestellingen bij de bar voor niet Duist pratende personen veel langer duurt. Aida zegt ook zelf dat ze een Duits schip zijn en dat alles daar voor wijkt. Dus als je het geen probleem vindt alles in het Duits te doen en je jezelf ook prima kan uitdrukken in het Duits is het prima te doen, als je niet zo goed bent in Duits en je wilt niet rondlopen met een gevoel dat je er niet toe doet, zoek dan iets anders.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • eten
 • faciliteiten
Negatieve punten
 • Alleen in het Duist welkom
 • Alles wordt in alleen Duits gecommuniceerd
 • Aida verbied gidsen Engels te spreken (volgens een gesprek tussen een gids een een AIDA medewerker)
Geplaatst op 6 augustus, 2019 13:51
Maja
AIDAprima 73.0
73.0

Wij hebben de Oostzee cruise gedaan van 7 dagen naar Tallinn, St. Petersburg, Helsinki en Stockholm. Via Kras geboekt. Voor ons was dit onze 3e cruise, we hebben eerder met Costa en Aïda gecruised. Het is een erg groot schip met veel restaurants. Behalve een aantal buffetrestaurants zaten ook een aantal a la carte restaurants bij de prijs inbegrepen, wat erg positief was en waar het eten erg goed was. In de buffetrestaurants was het altijd erg druk en kon je soms moeilijk een plekje vinden, of geen plek. Wel werd er voldoende bijgevuld. Wij vonden dat er wat weinig gevarieerd werd in de buffetrestaurants. Het Aziatische restaurant had bijvoorbeeld iedere avond hetzelfde, terwijl dit bij de vorige cruise ook steeds wisselende thema's had. Maar op zich prima eten hoor voor een weekje. Een keer was het eten een kwartier voor sluitingstijd van het ontbijtbuffet al allemaal opgeruimd en kon je niets meer krijgen. Een andere keer hadden we nog een klein gerechtje gepakt in het buffetrestaurant dat nog ongeveer een kwartier open zou zijn. Iemand van het personeel vertelde ons toen dat het restaurant dicht was en er werd ons eigenlijk verteld dat we weg moesten gaan en het maar snel moesten opeten. Niet zo netjes vonden wij omdat het restaurant nog gewoon open was en er ook nog allemaal andere mensen zaten te eten. Wat verder nog tegenviel was dat achteraf bleek dat de shuttle bussen naar het centrum van bijvoorbeeld Tallinn betaald waren; dit stond niet aangegeven voor zover wij kunnen zien en aan het eind van de cruise werden we ermee verrast dat we dit nog moesten betalen. Verder was het prima, mooi schip, mooie bestemmingen en ruim balkon. Wel erg Duits georiënteerd. Als je geen Duits spreekt, kan dat lastig zijn want vrijwel alles is Duits gesproken en op Duitsers gericht.

Vertrekmaand

Oktober

Vertrekjaar

2019

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Groot schip met veel faciliteiten
 • Ruim balkon
 • Veel restaurants
Negatieve punten
 • Erg Duits georiënteerd
 • Betaalde shuttlebussen wat niet goed aangegeven stond
 • Erg druk in de restaurants
Geplaatst op 12 oktober, 2019 22:38

Plaats jouw recensie

Vrij zoeken

Zoek op rederij

Zoek op cruiseschip

Advertentie

Laatste recensies

Top cruiseschepen