menu

Zuiderdam

Zuiderdam
Cruisemaatschappij Holland America Line
Bouwjaar 2001
Brutoton 81769
Lengte en breedte 285,3 meter lang, 32,3 meter breed
Passagiers 2272
Bemanning 842
Plaats recensieBekijk recensies (16)

Algemene waardering

Bekijk beoordelingen
80.9
Totale gemiddelde

80.9/100

Service ( 87.8 )
Eten ( 87.3 )
Hutten ( 76.6 )
Entertainment ( 72.6 )
Prijs/kwaliteit ( 80.1 )

Beschrijving

Het MS Zuiderdam ****+ is een middelgroot schip. Ze heeft een aantal restaurants waar een goede keuze aan maaltijden is. Het hoofdrestaurant de Vista Dining Room, het Lido buffetrestaurant, het Italiaanse Canaletto (toeslag) of de Pinnacle Grill (toeslag).

Dit middelgrote schip doet ruim aan en biedt alle Holland America Line faciliteiten van de kleinere schepen. Als extra biedt dit schip een kleine bioscoopzaal, de screening room, en een prachtige hydropool in de Greenhouse Spa. Op het achterdek van de Zuiderdam bevindt zich een zwembad alsook een zwembad met een schuifdak op het middendek.

Voor ’s avonds zijn er onder andere een discotheek, een pianobar, sportsbar, theater etc.

Zusterschepen zijn het MS Westerdam, MS Oosterdam en MS Noordam.

Lees meer over Holland America Line op Cruisereiziger.nl

Vraag een offerte voor Zuiderdam aan bij:

CruiseOnline Cruisereizen Sunweb Captain Cruise Stip  

Nieuwsberichten

Miriam

Foto's

Video's

Zuiderdam Zuiderdam Zuiderdam

Recensies (16)

Jeroen
Zuiderdam 98.0
98.0

Verslag 18 daagse Panama Kanaal Cruise Zuiderdam, April – Mei 2012.

Route: Fort Lauderdale – Half Moon Cay, Bahama’s – Grand Turk, Turk & Caicos eilanden – zeedag – Willemstad, Curaçao – Oranjestad, Aruba – zeedag – Panama Kanaal – Scenic Cruisen Golfo Dulce, Costa Rica - Puerto Caldera, Costa Rica - Corinto, Nicaragua - Puerto Quetzal, Guatemala - Puerto Chiapas, Mexico – zeedag - Zihuatanejo (Ixtapa), Mexico - Puerto Vallarta, Mexico – 2 zeedagen - San Diego.

De dag voor vertrek aangekomen in Fort Lauderdale voor onze tweede cruise met de Holland America Lijn, waar we overnacht hebben in het Hampton Inn Ft. Lauderdale Airport North Cruise Port, mede vanwege de inbegrepen shuttle service vanaf het vliegveld en ook op de dag van inschepen naar de cruise terminal. Gelukkig was er de dag van vertrek alleen de Zuiderdam in de haven van Fort Lauderdale, wat een rustige inscheping tot gevolg had. We waren op tijd in het hotel om in te schrijven voor de eerste shuttle van die dag en waren tegen 11.00 in de cruise terminal. Inscheping ging gladjes en voor we het wisten waren we in onze balkonhut op dek 4, die bij inscheping reeds gereed was.
Met mooi weer vertrokken we op tijd en na het indrukwekkende schouwspel bij het uitvaren van de haven, gingen we aan tafel voor onze vroege seating. Gelukkig een tafel voor 2, wat we altijd zeer waarderen. Vriendelijke en correct werkende dining room stewards, maar naar later zou blijken, weinig spraakzaam, alleen het hoognodige, waaronder het tijdens de laatste dagen aandringen op een goede waardering in onze eindrapport. Jammer, maar niet zoals we bij onze eerste cruise gewend waren.
In tegenstelling tot veel negatieve recensies op het internet (met name op cruise critics), troffen wij een uitstekend onderhouden Zuiderdam aan. Alles tip top in orde, tenzij je misschien met een vergrootglas het hele schip afstruint om bewust wat te vinden, maar dat is niet de manier waarop wij onze vakanties doorbrengen. Het hele schip was schoon, vertoonde geen gebrekkig onderhoud en er werd volop overal gewerkt om het aanzien zo te houden, met vernieuwingen aan onder andere vloerbedekking en schilderwerkzaamheden. Wel waren er af en toe toiletten in gemeenschappelijke ruimtes buiten gebruik en een enkel bubbelbad wat niet de gehele cruise beschikbaar was, maar niet storend en ook in onze hut hebben we geen problemen ondervonden.

De eerste haven was het privé eiland van de Holland America Lijn, Half Moon Cay. Voor ons de eerste keer, met de tender service naar dit eiland, hopelijk niet de laatste keer. We hadden hier een snorkeltrip met een bootje geboekt, helaas ging dit vanwege wat hogere zeegang niet door. In plaats daarvan deelgenomen aan een snorkel uitje met roggen bij het strand, wat ook de moeite waard was. Verder het eiland verkend en na enig zoeken de barbecue voor de lunch gevonden, die wel overal goed te ruiken was, maar we pas na enige tijd konden vinden.

Tweede haven was Grand Turk op de Turk en Caicos eilanden. Ook hier ging de geplande snorkeltrip helaas niet door, naar verluid vanwege een kort daarvoor voorgevallen incident tijdens een evenement georganiseerd door een van de plaatselijke aanbieders die niet bleek te voldoen. Hierna waren alle activiteiten van die aanbieder afgezegd. Jammer, want verder was er niet echt iets te doen op het eiland. Wel direct aan de steiger veel belastingvrij winkelen, wat soms overdreven nadrukkelijk onder de aandacht gebracht werd aan boord. Gedurende de dag werd er aan boord het aangekondigde onderhoud gepleegd aan de airconditioning, waarbij het helaas in de avond geruime tijd duurde voor deze weer geheel functioneerde, wat ons betreft het enigste minpuntje aan de hele cruise.

De derde dag was de eerste zeedag, met ook de eerste formal avond. Als altijd genoeg te beleven aan boord, waaronder de populaire scheepstour. Wel duur, maar naar verluid de moeite waard. Tijdens onze cruise hebben we deze scheepstour een aantal keer georganiseerd zien worden, telkens weer volgeboekt. Voor ons misschien eens iets voor de volgende keer, al zijn deze tours alleen op de Vista en Signature klasse schepen te boeken.

De vierde dag was een ruime dag in Willemstad, waar we al vroeg binnen liepen, gelukkig midden in de stad in Otrabanda en gelukkig niet bij de nieuwe cruisesteiger buiten de stad. Rondgewandeld in Otrabanda en Punda, altijd weer leuk om te zijn. Het vertrek was pas weer om 2300, wat een mooi gezicht was om uit te varen vanuit een nachtelijk verlicht Willemstad.

Na een korte nachtelijke oversteek deden we op de vijfde dag Oranjestad Aruba aan. Daar in Oranjestad rondgelopen, wat helaas vrij snel gebeurt was, helaas hadden we hier beter een snorkeltour kunnen nemen, wat volgens medepassagiers zeer de moeite waard was.

De zesde dag was weer een heerlijke zeedag, onderweg naar het Panamakanaal, het hoogtepunt van onze reis, waar we op de zevende dag tussen 0500 en 0600 bij de ingang van het kanaal aankwamen. Het hele schip was al vroeg op en wij maakten op ons balkon gebruik van de roomservice voor een vroeg ontbijt om maar niets te hoeven missen.
Bij het eerste daglicht waren we bij de Gatun sluizen aan de oostzijde en later op de dag om ongeveer 1500 via de Pedro Miguel en de Miraflores sluizen aan de westzijde weer naar buiten. Een schitterend schouwspel. Ook al hadden we van tevoren veel over het kanaal gelezen en opgezocht op internet en via documentaires van onder andere Discovery Channel, niets kon ons voorbereiden op het schitterende schouwspel van de passage van de sluizen, het meer en daarna via de Gaillard Cut naar de sluizen aan de westkant. Alles voorzien van commentaar van een gids van het Panama kanaal, die via de luidsprekers over het dek de gehele tocht uitvoerig beschreef. Gedurende de gehele passage was ook dek 4 op de boeg geopend, waardoor iedereen ruimte te over had om vanaf alle open dekken het schouwspel te zien. Tijdens de passage werden op de boeg de speciale “Panama Buns” geserveerd, die er speciaal bij horen.

De achtste dag werd net voor de 2e formal, de kust van Costa Rica aangedaan, waar we dicht onder de kust door de schitterende Golfo Dulce voeren.

De negende dag was het tijd voor een drukke start van een vierdaagse gang langs 4 Zuid-Amerikaanse havens, waarbij Puerto Caldera, Costa Rica de eerste was. We hadden hier een “Tropical Train ride & Exotic Mangrove Cruise” geboekt, waar we na een busreis eerst een boottocht door een mangrove natuurgebied maakten en tot slot een treinrit door het Costa Ricaanse landschap. Erg mooi en ook enkele dieren in het wild kunnen zien, mede door een zeer enthousiaste gids.

De tiende dag waren we in Corinto, Nicaragua, waar we een bezoek brachten aan Léon en aan vulkanische modderpoelen. De modderpoelen waren niet heel spectaculair, maar dat hadden we in recensies al gelezen en helaas waren we veel tekort in Léon, wat best een interessante stad was, maar het bezoek was helaas veel te kort. Bij terugkomst aan boord was er een speciale receptie voor de Nederlanders, aangezien het deze dag Koninginnedag was, waar zeker aan boord bij stilgestaan werd. Aan boord waren enkele tientallen Nederlanders, op een verdere gastenlijst van merendeels Amerikanen en Canadezen (de eindbestemming was uiteindelijk Vancouver, voor de start van het Alaska seizoen). De Engelse kapitein bracht een toast uit op hare majesteit en ook in de Vista dining room was er met een Nederlandse vlag en ballonnen ruim aandacht voor deze Nederlandse feestdag.

Op de elfde dag werd Puerto Quetzal, Guatemala aangedaan, waar we middels een bus naar de mooie stad Antigua werden gebracht, waar we een aantal uren vrij te besteden hadden. Antigua is een populaire toeristische bezienswaardigheid, maar zeker de moeite waard, al waren we blij dat we dit op eigen houtje konden doen, goed voorzien van tevoren bijeengezochte documentatie over wat er te zien was.

Op de twaalfde dag waren we in de eerste van drie Mexicaanse havens, in het meest zuidelijk gelegen Puerto Chiapas. Hier hebben we onder andere een bezoek gebracht aan de schitterende Izapa ruïnes, waarvan door onenigheid met desbetreffende landeigenaren, slechts een relatief klein deel van de immense overblijfselen van voorbij Maya cultuur blootgelegd is. Zeker de moeite waard.

Na wederom een zeedag waren we de veertiende dag in Zihuatanejo, Mexico vlakbij Ixtapa. Zihuatanejo is een klein, wat slaperig vissersdorpje, waar we wat rondgewandeld hebben, waarna we weer rond het middaguur met de tender aan boord terug waren.

De zestiende dag was het al weer tijd voor onze laatste tussenstop, het zeer toeristische, maar fraaie Puerto Vallarta, Mexico. Na enig vooronderzoek besloten we voor een paar dollar de lokale bus te nemen van de terminal naar Puerto Vallarta, naar de bekende boulevard, de Malecón. Een leuke boulevard met veel winkels, standbeelden (zowel levende als echte) bars, eetgelegenheden en een mooi uitzicht over de baai.

Na een zeventiende dag op zee, kwam er op de achttiende dag helaas een einde aan deze fantastische cruise in San Diego. De ontscheping ging niet vlekkeloos, maar dat lag niet aan Holland America, maar aan de immigratie dienst in San Diego. We kwamen immers van buiten de VS, na al onze niet Amerikaanse havens, maar we waren daar aan boord al wel voor gewaarschuwd. De Zuiderdam kwam na de Westerdam en de Celebrity Infinity als derde schip binnen en de immigratie dienst weigert hier blijkbaar principieel om meer mensen in te zetten, ook al liggen er, voor San Diego begrippen, een groot aantal schepen tegelijk binnen. Aangezien we nog enkele dagen doorbrachten in San Diego, hadden wij geen haast, maar voor mensen die aan boord bleven en een excursie hadden geboekt en gasten die dezelfde dag nog (intercontinentaal) vlogen, had het wel gevolgen, onder andere gingen de geplande excursies niet door, aangezien het geruime tijd duurde voor het schip was vrijgegeven.

Afsluitend kunnen we zeggen dat we een fantastische cruise hadden. Het schip was prima, een fantastische bemanning en wat ons betreft alles aan boord dik in orde en goed verzorgd. Het eten was uitstekend, al hebben we alleen ervaringen met het diner in de main dining room, wat ons weer prima beviel. Veel keuze en alles van goede kwaliteit. De shows waren dik in orde, zeer gevarieerd, zowel de “Zuiderdam singers & dancers”, als ook het andere, zeer gevarieerde entertainment. Het excursie aanbod was gevarieerd en we konden er altijd wel wat tussen vinden, al kozen we soms onze eigen weg. Ook al was er slechts een kleine groep Nederlanders aan boord, we kregen ruime speciale aandacht, met naast de Koninginnedag viering, een Nederlandse receptie en ook een kleine rijsttafel. Ons beviel de mix van diverse nationaliteiten van de gasten uitstekend, vooral Amerikanen, Canadezen, Engelsen en ook Australiërs bleken gezellige, spontane gesprekspartners en wij missen het absoluut niet om tussen landgenoten te zitten, in tegendeel.

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2012

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • Bestemming
 • Uitstekende service
 • Bemanning
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 20 maart, 2014 19:36
Marco
Zuiderdam 99.2
99.2

Wij hebben op de Zuiderdam oud en nieuw gevierd; een erg leuke belevenis. Met de Zuiderdam zijn we deels door het panama kanaal gevaren, geweldig om mee te maken. Schip is top, goed sfeer aan boord.

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2011

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • het schip zelf
 • het eten
 • de service
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 1 juni, 2014 09:27
Frank
Zuiderdam 90.0
90.0

Begin mei hebben wij een 12 daagse reis met het MS Zuiderdam gemaakt. Dit schip, gebouwd in 2002, is onderdeel van de bekende Vista klasse. Deze staan bekend als middelgrote schepen welke veel ruimte bieden aan haar gasten. Dit ziet u terug in meer dan voldoende ligbedjes, ruime lounges, prachtige ruime Main Dining Room, lidorestaurant met meer dan voldoende zitplaatsen en nooit lange rijen tijdens het in-en ontschepen. Onlangs is dit schip tijdens een 14 daagse droogdok periode voorzien van nieuwe hutten (gelegen op dek 10. Achter het Crow's Nest) en een vernieuwd interieur.

Aanboord van de Zuiderdam vindt u bijzonder vriendelijke bemanning die er alles aan doen om u de beste cruise ervaring te bieden. Na enkele dagen werden we begroet bij naam en in het Nederlands , wisten ze welke gerechten we lekker vinden en kregen we standaard een Nederlandse menukaart. Het eten aanboord was van goede kwaliteit, warm en elegant geserveerd op Bvlgari servies. Tijdens de gala avonden werd zelfs een heerlijke Tournedos geserveerd. De bemanning wist dat wij niet van kreeft houden, daarom kregen we 2 stukken tournedos. Complimenten aan de bemanning. Het enige wat wij wat tegen viel was het entertainment aanboord. Enkele shows waren prachtig maar de andere avonden was er niet veel te beleven. Dancing with The Stars en een Amerikaanse cabaretier vonden wij niet bijzonder. (Na 21.00 is er niet zo veel aanboord te beleven)

Onze cruise begon in Rome/Civitavecchia met tussenstops in Napels, Palermo, Olbia, Livorno/Pisa, Calvi, Monte Carlo, St. Tropez en Barcelona. Bovenstaande plaatsen waren allemaal zeer fraai. Met name de kleine havens Olbia, Calvi en St Tropez spraken ons erg aan daar deze zonder excursies goed aan te lopen zijn. In Palermo en Barcelona gebben wij gekozen voor een Hop in, hop off bus om zoveel mogelijk van beide steden te zien. Echte aanraders!

Kort samengevat, een fantastische reis, vriendelijke bemanning, fijn schip en goed eten!

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Elegant schip
 • Zeer goed eten
 • Goede service en bijzonder vriendelijke bemanning
Negatieve punten
 • Onderhoud van het schip
 • Matig entertainment na 21.00 is er niet veel te beleven aanboord
Geplaatst op 27 mei, 2015 21:22
Chris van Schijndel
Zuiderdam 55.2
55.2

De hutten van dit schip zijn in zeer slechte staat het volgende hebben wij hiermee ervaren:
1) Lamp stuk
2) van twee kastdeuren scharnieren los waarvan ik eer een bijna op mijn hoofd kreeg. kasten niet geschikt voor grote maten en gala kleding
3) toiletbril los en barsten in toiletpot na 12 dagern kregen we een compleert nieuwe toilet toilet was helemaal stuk (11 dagen hierover geklaagd).
4) gordijn naast bed vol gore vlekken
5) Airco was niet af te zetten was heel gehorig en lekte water
6) 3 keer zijn we van ons balkon gestuurd wegens onderhoud en schilderwerk
7) onder balkon deur werd met zwarte kit gewerkt , deze kwam aan onze schoenen zodat de hele hut vol zwarte vlekken zat
8) receptie luitsterd onvoldoende naar klachten
9) tapijt reiniging tijdens het eten in het Lido restaurant ( stank ondraagelijk) personeel draagt mondkapjes en de gasten die zitten te etenkrijgen hoofdpijn van de stank.
10) Reiniging van glazen schotten boven het eten met een spray terwijl het eten erin stond.
11) toilet bij Vista restaurant bijna elke avond zeer smerig

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • vista service zeer goed
 • bestemmingen zeer leuk
Negatieve punten
 • Hutten
 • Gemeenschappelijke toiletten vaak buiten gebruik
 • slecht contact met officieren bijna niet aanspreekbaar
Geplaatst op 8 juli, 2015 13:43
Bob
Zuiderdam 98.0
98.0

Net terug van de Zuiderdam. Door de recente verbouwing is er minder dek ruimte (een verontrustende trend in de cruiseindustrie) Blijkbaar gingen de werkzaamheden gewoon door gezien sommige klachten.
Maar ik heb er gelukkig niets van gemerkt. Wel vond ik ook dat er wat achterstallig onderhoud was.
Cruise verliep prima, hele programma verliep vlekkeloos en alles ging op tijd. Eten is geweldig en van hoge kwaliteit.
Hutten ruim en comfortabel maar wel wat versleten. Schip is van 2002 en heeft wat meer aandacht nodig dan extra hutten en een nieuw tapijt en stoelen....

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Ruim schip maar niet te groot
 • Eten is geweldig
 • Route, overal optijd en ruim de tijd om alles te zien
Negatieve punten
 • Voorste deel van het dek is alleen "te huur"
Geplaatst op 12 juli, 2015 17:53
Wil de Gids
Zuiderdam 94.2
94.2

Reis met Zuiderdam 19.6.2015. Bijzonder fijne reis gehad, geen enkel min puntje te bespeuren! Personeel bijzonder aardig, eten fantastisch en schip net terug van renovatie. Kijken uit naar de volgende reis met de HAL

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Eten
 • Personeel
 • Calvi en Olbia
Negatieve punten
 • Theater
Geplaatst op 12 juli, 2015 19:13
R. Bezemer
Zuiderdam 89.0
89.0

22 daagse reis met Ms Zuiderdam in juli augustus, voor de achtse keer met de HAL derde keer met de Zuiderdam
Dit schip is wat ouder dan de andere Vista schepen maar nog steeds geweldig met name het eten is fantastisch.
Bemanning is ook geweldig zij doen er alles aan om het je naar je zin te maken.
Ik lees klachten over de hutten, deze klachten zijn naar mijn mening ongegrond.
Vergeet niet dat deze hutten 365 dagen per jaar vol zijn dan is er altijd wel iets te vinden.
Dus volgende cruise weer met de HAL, Koningsdam.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Eten
 • Zuiderdam
 • Bemanning
Negatieve punten
 • Entertainment
Geplaatst op 21 augustus, 2015 11:07
Leny Hoebeke
Zuiderdam 91.4
91.4

24 Aug. terug gekomen van 12 dgn. Middellandsezee.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • Goed eten
 • Vriendelijk Personeel
 • Theater had voor iedereen leuke shows!
Negatieve punten
 • Eindrekening niet op juiste tijd,dus HEEL lang in de rij staan om hem op te halen.
 • Ingeleverde aanvraag voor de laatste dag excursie was zoek geraakt,waardoor we niet konden deelnemen!!!!!!
 • Jammer dat het niet opgelost kon worden met een redelijke compensatie,zonder formulier-geen bewijs.
Geplaatst op 30 augustus, 2015 19:25
Jan
Zuiderdam 87.0
87.0

We hebben met de Zuiderdam een 22 daagse cruise gemaakt van Barcelona naar Venetië. Het was een fantatische belevenis met 3 weken lang alleen maar zon en temperaturen van rond de 30 graden. In deze tijd 20 schitterende steden, dorpjes en eilanden bezocht. We deden ondertussen ook 7 landen aan. Het boordleven was van het bekende HAL niveau. Vriendelijk personeel, uitstekende maaltijden en service. We merken wel dat er ieder jaar dingen veranderen, waarschijnlijk uit kostenoverwegingen. De menukaart is ingekort, de " welcome back" lunch voor Mariners is afgeschaft. Wel kan je op de dag van aankomst in de Vista diningroom genieten van een heerlijke lunch. Let op bij excursies, sommige zijn schrikbarend duur en vergelijkbare excursies zijn in de havens een stuk goedkoper. Ronduit schandalig vond ik de transferkosten van de haven naar het centrum van Valetta. $ 59,- voor een ritje van nog geen 10 minuten. Lopend ben je er net zo snel.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • vriendelijke bemanning
 • Uitstekende maaltijden
 • Middelgroot schip (1977 gasten)
Negatieve punten
 • Prijs excursies
Geplaatst op 6 september, 2015 10:35
Nel
Zuiderdam 61.8
61.8

Na een vlucht via Amsterdam atlanta fort lauderdale naar het hotel de volgende dag naar het schip, de cruise op zich goed, mooie trips alleen het schip viel erg tegen, lijmen in het lidorestaurant tijdens de lunch, 2 dagen klussende mensen op ons balkon, groot onderhoud op het promenade dek, niet erg klant vriendelijk voor ons geen holland america line meer

Vertrekmaand

April

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten
 • Veel achterstallig onderhoud
 • Lijmen in het lido restaurant tijdens de lunch
Geplaatst op 31 januari, 2017 20:34
Gert
Zuiderdam 33.2
33.2

Mini cruise gedaan van Amsterdam naar Kopenhagen, als onderdeel van een cruise vanuit USA.

Dit als gevolg dat het erg stil was in de avonden, helaas vond ik het zelf erg dat shows al erg vroeg waren, 18.30 en 20.00, van ongeveer 45 minuten, daarna weinig te beleven, er moest live muziek zijn in een bar en dat was er niet eens, andere bar echt gebonden aan tijden waardoor het dus ook snel erg stil was op het schip, zeker als je ziet wat er aan reizigers mee kan en was.

Eten goede kwaliteit en warm alleen assortiment iets minder, weinig groente/variatie. Jammer van LIDO buffet is dat je warme eten opgeschept wordt vanwege hygiëne maar brood tot 2 keer aan toe zo pakken, waren ze vergeten de grijpers neer te leggen en daar staan mensen aan met hun vieze handen, want maar weinig mensen gebruiken het ontsmetting pompje bij de ingang van het restaurant, terwijl ik bij sommige rederijen al gezien heb dat er zelfs op toe gezien wordt om het te gebruiken.
Bestel je ontbijt op je kamer in de ochtend krijg je alle keren hele andere dingen dan wat je opgeeft op de lijst.

LIDO dek is een groot tocht gat, zeker omdat schuifdeuren niet meer goed dicht gaan en andere deuren ook niet goed aansluiten op elkaar dus het tocht lekker door door buffet en zwembad gedeelte, jammer ook dat het zwembad gedeelte erg koud was, water was goed, maar de lucht in het zwembad gedeelte was maar iets warmer dan buiten, waarschijnlijk ook door de tocht, maar was erg rustig daar.

Shows, heb er 2 gezien, niet echt helemaal mijn smaak, er was een mix show van artiesten die afgelopen dagen al meer hadden opgetreden maar als ik daar individueel 45 minuten naar zou moeten luisteren.... ik denk dat ik halverwege weg zou lopen.
Avond optredens in bars, weinig en echt soms gewoon slecht. de Queens Lounge of de BB king blues zoals het zou moeten gaan heten na verbouwing, was inderdaad een stuk beter. Helaas nachtclub dicht i.v.m. doelgroep.

Oud schip en hier en daar ook echt te zien, sommige plekken goed onderhouden maar ook plekken wat echt erg is om te zien, dat als je het nu af en toe daar bij houd of even goed repareert kan het weer een tijd mee.
Veel lekke ramen en schimmels in raam hoeken, onderhoud van buiten was redelijk maar kan beter, nu gaat het schip wel droogdok nog in dit jaar, persoonlijk verwacht ik niet dat daar alles mee opknapt omdat het nogal veel was.
Hut verdiende ook geen schoonheid prijs; kapotte badkamer vloer, roest door lekkage bij de kozijn hoeken en schoonmaak...... was slecht, overal haren en lakens met vlekken er in.

Service waar de HAL mee bekend staat...... ik vind het niet beter dan bij NCL of RCI, ik zou hun geen 5 sterren geven eerlijk gezegd.

Ook hier de drank duur net zoals bij de meeste USA rederijen. (wijn al snel 8 a 10 dollar, cocktail 9 a 11 dollar)

Wel gaaf was veel Nederlandse officieren en hoger en opening van het boeg dek bij vertrek uit Amsterdam tot op zee met een kroketten en erwtensoep, erg leuk!

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Opening van boeg i.v.m. vertrek Amsterdam en IJmuiden.
Negatieve punten
 • Niet zelf eten opschepen LIDO.
 • Onderhoud.
 • Entertainment / vermaak.
Geplaatst op 5 mei, 2017 17:50
Ingrid
Zuiderdam 60.6
60.6

Net terug van cruise Panamakanaal, met de Zuiderdam.
Het schip is naar ons inzicht toe aan een grote opknapbeurt. Lekkages in lidorestaurant, overal roest, zeer gedateerde inrichting en kleuren.
Op de service van de medewerkers is helemaal niets te zeggen, dit was top! Het eten was goed, niet uitmuntend.
Entertainment. Weinig interresants. Helaas werkte het weer niet mee waardoor je veel indoor moest doorbrengen. Overdag cursus Windows 10, fotoshop, documantaires over wildernis, echt een aanbod voor 70+. Test kichen was goed opgezet ( iets meer show mag). Avonden MainStage helaas maar om de dag en een half uurtje (?). Na 11.00 uur niets meer te beleven.
We hebben al eerder cruises gemaakt, maar zo oudbollig als deze gelukkig niet.
HAL neem het aanbod van entertainment mee in jullie beschrijving dan kunnen de geinteresserde een goede afweging maken.
Helaas over het algemeen voor ons geen goede recentie en aanrader.

Vertrekmaand

Januari

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • Service
Negatieve punten
 • Entertainment
 • Onderhoud schip
Geplaatst op 24 januari, 2018 11:02
Maria Klar
Zuiderdam 80.8
80.8

Na 5 dagen in Miami eindelijk aan boord vd Zuiderdam voor een lang geplande droomreis door de Caribische wateren naar het Panamakanaal,de keus vd.Zuiderdam was makkelijk voor ons in 2015 hadden wij met haar genoten 12 daagse reis,Mediterranean .Perfekt,het plaatje was rond en voor mij de keus om in de toekomst vaker met HAL te varen, Geweldig !!Jammer genoeg was er wel heel veel veranderd aan boord en dan heb ik het niet alleen over achterstallig onderhoud,s’avond na het Diner was het jammer genoeg...saai afgezien een een uurtje muziek her en der en dan praat ik nog niet eens over oudejaarsavond ,zielig en treurig al die mensen die van verveling niet wisten wat te doen, de alcohol loste dit problem een beetje op .Oubollig... dit is misschien het goede woord [zie boven]

Vertrekmaand

December

Vertrekjaar

2017

Bestemming

Caribbean en Midden Amerika

Positieve punten
 • Route
 • Personeel,cabinestewards prima
 • Cabine
Negatieve punten
 • Entertainment
 • Voor de teens??dit was 2 jaar geleden gewoon top!
 • Jammer vd ombouw en aanpassingen,zuiderdam is geen koningsdam en dat was ook goed zo.
Geplaatst op 5 februari, 2018 13:57
Chris
Zuiderdam 86.0
86.0

De Zuiderdam is een prima schip en zeer vergelijkbaar met de Eurodam, waar we eerder mee zijn geweest. Dat viel me niet tegen (geen roestbak zoals sommige mensen schreven)
De inscheping verliep uitermate vlot en de ontvangst aan boord zoals altijd zeer hartelijk. Onze stateroom was verder prima in orde. Net zoals vorige keer was ook hier de airco wel qua temperatuur te regelen maar niet de blower. De airco hangt boven het bed en blaast precies in je gezicht en is tamelijk lawaaig. Dat is vervelend maar went uiteindelijk wel.
De dining room, LIDO, en room-service was allemaal top!
We hadden 1 excursie geboekt, in St Petersburg, ook ivm met visum, wel duur maar zeer goed geregeld (skip the line tickets, goed nederlands sprekende gids), mooie ervaring. Kortom allemaal weer prima!
Wat minder fijn was, was het feit dat we in diverse havens niet in het toeristisch centrum lagen maar in (lelijke ) industriehavens achteraf. Vervolgens moet je dan ook nog extra betalen voor een transfer naar het centrum, dat vind ik niet kloppen (Helsinki). In Warnemunde kunnen ca. 3 cruiseboten in het centrum aanleggen maar wij moesten uitwijken naar Rostock, dat bleek uiteindelijk een uur reizen met transferbus en met de trein naar Warnemunde. Het was ook logischer geweest om een transfer bus naar Warnemunde te laten rijden, dat was onze oorspronkelijke bestemming.
Al met al een uitstekende cruise gehad!

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2018

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • uitstekende service aan boord
 • snelle inscheping en ontscheping; goed georganiseerd
 • eten van zeer goede kwaliteit
Negatieve punten
 • airco temepratuur wel eregelbaar; blower niet en deze blaast precies in je gezicht in bed
 • aanlegplaatsen waren niet altijd zoals je had verwacht waardoor langere transfer naar centrum nodig was (waar je soms ook nog voor moest betalen!)
Geplaatst op 2 augustus, 2018 17:42
Nellie Riksen
Zuiderdam 87.0
87.0

Een prima schip, alles goed voor elkaar, zeker voor herhaling vatbaar.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Middellandse Zee

Positieve punten
 • B B King Blues club
 • Veelzijdigheid en kwaliteit eten
 • Leuk casino
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 23 december, 2018 11:11
Aad Prevo
Zuiderdam 82.4
82.4

25 mei 2022 4 dagen op de Zuiderdam geweest als start voor een land tour in Alaska.
Inschepen in Vancouver ging redelijk vlot al moet je weer dingen doen die je thuis ook al had moeten doen.
Schip ziet er goed onderhouden uit, eten, entertainment, show prima in orde. Heel aardig en behulpzaam personeel. Hygiene kan soms iets beter. wij waren kort aan boord maar wij hadden het goed en er gezellig.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2022

Bestemming

Alaska

Positieve punten
 • Ruime boot
 • gezellig en goed personeel
 • Goede show en bands
Negatieve punten
 • Openbare toiletten is een aandachts punt
 • Het niet bezoeken van de Tracy Arms inlet ? waarom niet ?
Geplaatst op 28 juni, 2022 11:23

Plaats jouw recensie

Vrij zoeken

Zoek op rederij

Zoek op cruiseschip

Advertentie

Laatste recensies

Top cruiseschepen