menu

Prinsendam

Prinsendam
Cruisemaatschappij Holland America Line
Bouwjaar 1988
Brutoton 38848
Lengte en breedte 204 meter lang, 28,90 meter breed
Passagiers 794
Bemanning 443
Officiële website Prinsendam
Plaats recensieBekijk recensies (7)

Algemene waardering

Bekijk beoordelingen
75.8
Totale gemiddelde

75.8/100

Service ( 84.6 )
Eten ( 82 )
Hutten ( 80.1 )
Entertainment ( 64 )
Prijs/kwaliteit ( 68.4 )

Beschrijving

Het MS Prinsendam****+ van Holland America Line is een bijzonder schip. Het cruiseschip met de bijnaam Elegant Explorer is de kleinste (38.000 brutoton) uit de gehele vloot. Slechts 835 passagiers kunnen mee. Het schip is zo uniek dat ze geen identiek zusterschip heeft in de vloot. Het kleine schip vaart voornamelijk bijzondere unieke en langere routes.

De Prinsendam heeft alle standaard HAL faciliteiten, maar dan wel een slag kleiner. Een Crow’s nest, een theater Showroom at Sea, een bibliotheek met internetmogelijkheden, een casino, een Culinary Arts Center, een -kleinere- spa, een -kleinere- gym, sauna en twee buitenzwembaden (geen schuifdak!). De sportfaciliteiten op het dek zijn wat beperkter. Verder straalt het schip. Binnen een uur weet je de weg op dit fijne schip.

Ondanks het intieme karakter van het schip, heeft ze het Italiaanse specialiteitenrestaurant Canaletto (toeslag) en de Pinnacle Grill (toeslag). Het Lido buffet ziet er koloniaans gezellig uit. Het hoofdrestaurant is eenlagig en heet La Fontaine.

Vraag een offerte aan bij:

Nieuwsberichten

Marco

Foto's

Video's

Prinsendam Prinsendam Prinsendam

Recensies (7)

Gert
Prinsendam 69.0
69.0

Zoals beschreven een leuk klein schip met veel aandacht voor de passagiers. Wij zatten er als jong stel op en waren hier mee de jongste en haalde zo de oudere leeftijd meteen erg naar beneden.
Veel ouderen en vooral Amerikanen aanboord tijdens onze reis naar Noorwegen.

Om 22 uur was het gewoon stil aanboord van het schip en dat vond ik erg jammer. Weinig vermaak en gezeligheid meer en dat is wel erg jammer van dit schip / misschien wel door de soort reizigers.
Mooie van dit schip is dat hij bijzondere plekken aan doet waar andere grote schepen niet kunnen komen. Dit betekent ook dat de prijs vaak erg hoog is in verhouding tot iets grotere schepen dan de Prinsendam maar ik vind het eerlijk gezegd hier in niet de moeite waard want op het schip merk je dat, zoals vermaak maar ook onderhoud is slecht en vond dit jammer aan het prijs verschil dus met wat grotere schepen.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2012

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Gezellig en knus schip.
Negatieve punten
 • Onderhoud.
 • Weinig vermaak later op de avond.
Geplaatst op 14 april, 2014 16:06
Anita
Prinsendam 73.6
73.6

Kleinste schip van de HAL. Mooi sfeervol restaurant (La Fontaine) wat een beetje doet denken aan de tijd van de Titanic. We hadden een buitenhut waarbij we vanaf ons zitje prima uit konden kijken. Handige inloopkast. Prachtige cruise door o.a. het Kielerkanaal gemaakt waar de Prinsendam door kan omdat ze een niet al te groot schip is. Prima service. Entertainment zou beter kunnen. Prijs is aan de hoge kant.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2014

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Service
 • Hut
Negatieve punten
 • Entertainment
Geplaatst op 15 september, 2014 14:52
Willem en Anita
Prinsendam 84.2
84.2

Wij hebben in mei een 14 daagse cruise gemaakt van Rome ( Civitavecchia) naar IJmuiden. Gezien de afstand en het gemak hebben wij een transfer geboekt vanaf het vliegveld naar de terminal. Wij kunnen dit aanraden, je wordt opgewacht op het vliegveld en na het afgeven van je koffer op het vliegveld, die zie je weer terug in je hut, gaat de reis per luxe bus naar de haven. Inschepen ging snel, maar dat kan natuurlijk ook niet anders met zo'n kleine schip.
Het schip is klein maar gezellig, heeft wel de HAL faciliteiten maar wat kleiner uitgemeten. Je leest vaak in de recensies dat er wat ouder publiek aan boord is, dat klopt ook wel, maar dat is vaak aan boord van een HAL schip. De Prinsendam is niet geschikt voor kinderen, geen faciliteiten . Wat wel opviel aan boord van de Prinsendam , is dat het rollator en rolstoel gehalte zeer laag was. De reis was zeer bijzonder met leuke en interessante havens. Het voordeel van een klein schip was dat we in elke haven konden afmeren, dus geen gebruik van een tender. We konden zelfs in de binnenstad van Bordeaux afmeren ( wel bij hoog tij) . Het was een leuk klein schip waar je gauw iedereen kent (herkende) Maar het schip leefde niet erg ,vooral in de avond, leek het net of het schip verlaten was. De service was van een goed niveau, maar daar staat de HAL bekend om ,net als de entertainment, die niet van een hoog niveau was. De ruimte aan boord was ruim bemeten evenals onze hut met een handige inloopkast.
We hebben genoten van deze reis met dit knusse schip, de Prinsendam.

Vertrekmaand

Mei

Vertrekjaar

2015

Bestemming

West-Europa

Positieve punten
 • Klein schip
 • hutten en ruimte aan boord
 • service
Negatieve punten
 • Entertainment
 • schip mag hier en daar wel een likje verf krijgen
Geplaatst op 7 juni, 2015 16:03
Jannie
Prinsendam 69.2
69.2

Een schip voor rustzoekers. Als je van veel entertainment houdt dan moet je niet kiezen voor dit schip. 's avonds speelde de band bijvoorbeeld voor een lege zaal. Iedereen lag waarschijnlijk al op bed. Shows niet uitbundig. Ruime hutten met een inloopkast. Eten is goed. Bediening in de restaurant erg vriendelijk. Hoge prijzen voor excursies.

Vertrekmaand

Juli

Vertrekjaar

2015

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • kleinschalig schip
 • geen chaos rondom het zwembad
Negatieve punten
 • entertainment
Geplaatst op 15 juli, 2015 20:19
Hillebrand
Prinsendam 87.2
87.2

We hebben 3 juni een reis gemaakt naar Engeland - Ierland en Wales. Prachtige reis gehad. We vonden het fijn op dit schip. We hadden de 2 de zitting om te eten en na afloop naar het theater. Meestal daarna nog wat drinken en een kopje thee halen boven bij het buffet. Inderdaad geen mens meer te bekennen. Het schip heeft wel wat onderhoud nodig.

Vertrekmaand

Juni

Vertrekjaar

2015

Bestemming

West-Europa

Positieve punten Geen positieve punten
Negatieve punten Geen negatieve punten
Geplaatst op 19 juli, 2015 20:06
C. van Deutekom
Prinsendam 69.6
69.6

Wij hebben nu 11 cruises gemaakt met de HAL waarvan 2 met de Prinsendam en zijn over het algemeen heel tevreden maar het wordt aan boord steeds meer een oudevandagen tehuis. Het wemelt van de rollators en invalidewagens. Levensgevaarlijk in noodsituaties !

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Kleine boot
 • Uitstekende service
Negatieve punten
 • Veel minder validen en ouderen.
 • Neem nooit een Le Cirque diner
 • Duur tov de andere schepen
Geplaatst op 26 september, 2016 15:40
Jeroen
Prinsendam 78.0
78.0

Na veel andere cruises met Holland America, was dit onze eerste ervaring met de Prinsendam, de kleinste uit de vloot.

Het schip is niet origineel voor de HAL gebouwd en dit is te merken aan de indeling van dit aanmerkelijk kleinere schip.

Eten en personeel is zoals op alle andere schepen van de HAL, persoonlijk hadden we wel het idee dat er een soort van klasse verschil is tussen de behandeling van de grote schare aan vaste gasten van de Prinsendam en de incidentele reizigers, alhoewel dit geen "showstopper" was.

Ondanks de hoge leeftijd van het schip (1988), is het in een prima staat van onderhoud.

Passagiers bestand tijdens onze cruise, bestond niet uit een overdreven groot bestand ouderen en of minder valide passagiers, al in het geheel niet iets wat opviel of als hinderlijk ervaren werd.

Wij hebben met de Prinsendam een cruise naar Noorwegen, Spitsbergen en IJsland gemaakt, wat in zijn geheel een unieke ervaring was, met name Spitsbergen, waar we IJsberen gezien hebben en de rand van het Noord-pool ijs.

Ondanks dit wat kleinere schip, zijn we toch aangenaam verrast door het niveau van het entertainment aan boord, iets waar wij wat huiverig voor waren.

Vertrekmaand

Augustus

Vertrekjaar

2016

Bestemming

Noord-Europa

Positieve punten
 • Kleinschaligheid, unieke bestemmingen
 • Service
 • Unieke indeling hutten, met functionele inloopkast en veel ruimte
Negatieve punten
 • Enigszins klasse verschil tussen oude garde en reguliere cruise passagiers
Geplaatst op 26 januari, 2017 11:23

Plaats jouw recensie

 • facebook instagram flickr youtube twitter

Vrij zoeken

Advertentie

Zoek op zeecruise-rederij

Zoek op cruiseschip

Zoek op riviercruise-rederij

Zoek op riviercruiseschip

Laatste nieuws Cruisereiziger.nl

Laatste recensies

Top cruiseschepen